Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vinogradarstvo

Marketing

Berba 2007. - Dalamcija I.

DRNIŠ: U VINOGRADE RANIJE NEGO ŠTO JE UOBIČAJENO (Slobodna Dalmacija, 04.09.2007)

Proteklog je vikenda u prominskom vinogorju, ranije nego što je to uobičajeno, počela berba grožđa, i to sorte koja najranije zrije — merlota.
— Mjerenja su pokazala da merlot, koji zauzima 3,35 hektara sa 16 tisuća trsova, ima 21,6 jedinica sladora po Baboou i kiselost 7,2 grama po litri. Berba merlota još traje, a potom slijede plavina i shiraz. Očekujem da će sve biti gotovo za mjesec dana, i to sa sortama debitom i lasinom — kazao je dipl. ing. agronomije Marko Duvančić, koji je u Promini prvi ove godine počeo s berbom.
Riječ je o vinaru i vinogradaru koji je na posljednjem specijaliziranom sajmu ”Vinovita” u Hrvatskoj ponio laskavu titulu najboljeg mladog vinara u Hrvatskoj, a ujedno je i vlasnik najvećeg privatnog vinograda u Šibensko-kninskoj županiji.
I u drniškom je kraju berbu grožđa požurila dugotrajna suša tijekom ljetnih mjeseci. Međutim, sirovina za vino iznimne je kvalitete.
— Mene u prvom redu zanima kvaliteta grožđa, pa mi vremenske prilike nisu toliko važne. Plod sam ograničio na mali urod po panju kako bi kvaliteta grozda bila iznimna, te se kreće, primjerice, od 1500 grama po panju kod merlota — naglasio je Duvančić.
Godišnje proizvede oko 12 tisuća litara vina, a ove godine kreće s drastičnim povećanjem proizvodnje i otkupom grožđa, te očekuje da će u končanici to značiti proizvodnju od oko 20 tisuća litara.
— Visokokvalitetnog vina nedostaje na tržištu i plasman je neupitan. Dapače. Osim toga, devet mojih proizvoda ima zaštitu geografskog podrijetla — rekao je mladi vinogradar iz Razvođa Marko Duvančić.

M.J.


Post je objavljen 14.09.2007. u 22:10 sati.