Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gespensterdivisionen

Marketing

THE MAN IN BLACK

IN MEMORIAM
JOHNNY CASH
26. 02. 1932. - 12. 09. 2003.


Click to enlarge.

Johnny Cash, "Čovjek u crnom", umro je na današnji dan prije četiri godine.

''Hello, I'm Johnny Cash.''

Rođen je 1932. u Kingslandu, Arkansas. Majka i otac su mu bili škotskog podrijetla. Kao mali često je radio na poljima pamuka sa svojom obitelji.
Prije glazbe bio je u vojsci, a nakon vojske oženio se sa Vivian Liberto.
Karijeru glazbenika započeo je 1955. godine. Kako je karijera glazbenika napredovala, brak je nazadovao, zbog njegovog stalnog izbivanja od kuće, te je i završio 1966. razvodom. Dvije godine kasnije oženio se sa June Carter, s kojom ostaje do kraja života.

Kako je karijera u šezdesetima napredovala, Johnny je počeo previše piti, i postao je ovisan o metamfetaminima i barbituratima. U kaosu droge i alkohola nastao je njegov najveći hit - "Ring of fire", koji je napisala njegova buduća žena June Carter. Pjesma govori o njezinoj zabranjenoj ljubavi prema Johnnyju, jer su u to vrijeme oboje bili oženjeni za druge ljude; kao i o Johnnyjevom osobnom "krugu vatre", alkoholizmu i drogi.

Poznate su njegove pjesme o zatvoru, iako zapravo nikad nije odležao duže vrijeme. Sedam puta je bio u zatvoru, a sve zbog manjih prekršaja i droge. Međutim, u zatvoru nije boravio samo radi prekršaja - njegova posebnost je što je tamo svirao i snimao live albume. Tako je njegov album iz '68. godine ''Live at Folsom prison'' ušao u anale svjetske glazbe.

June Carter je ta koja ga je izvukla iz pakla droge, koje se ostavio u ranim sedamdesetima. S njom je nastavio život i daljnje stvaranje glazbe, s usponima i padovima.
Snimio je beskraj hitova, kao što su: Folsom prison blues, I walk the line, Ring of fire, Cocaine blues, i ostali.
Nepotrebno je,a možda i nemoguće, nabrojati sve njegove albume, jer ih (sve skupa studijskih, live albuma i kompilacija, te albuma nastalih u suradnji s drugim glazbenicima) ima najmanje 135; bez dueta koji se ne nalaze na njegovim albumima, i ostala gostovanja. Pa vi sami zaključite da li Johnny ima bogat arsenal pjesama.
O njegovom životu snimljen je i biografski film ''Hod po rubu'' (''Walk the line''), nakon kojeg je prodaja Johnnyjevih albuma porasla za 700 %.

June Carter je, nakon komplikacija sa srcem, umrla 15. svibnja, 2003. Johnny Cash umro je 12. rujna, 2003., manje od četiri mjeseca nakon njezine smrti. Ja vjerujem da je otišao za njom jer bez nje nije mogao živjeti...

R.I.P. Johnny Cash - "Meet me in heaven"...

Post je objavljen 12.09.2007. u 01:18 sati.