Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mravince

Marketing

27. rujna

Na današnji dan prije 64 godine streljani su mravinćani.
Naime tok rujna mjeseca 1943 godine njemačka Sedma SS divizija Prinz Eugen na svom napredovanju prema Splitu zarobila je pri prolazu kroz Mravince sve muškarce starije od 17 god. njih ukupno 38.
Ta njemačka jedinica bila je sastavljena uglavnom od banatskih "folksdojčera" kako su nazivali tadašnje stanovnike bivše kraljevine Jugosslavije njemačke nacionalnosti. Stoga i ne čudi da su oni razumili i govorili hrvatski.
Zarobljeni mravinćani su im trebali poslužiti kao živi štit od eventualnih napada partizanskih skupina koji su još djelovali na područiju Splita poslje pada Italije. Na tom putu preko mravinskog i splitskog polja jedna skupina partizana (skrivena iza međe pokraj današnje zgrade tzv. "fregate") zapucala je na povorku.
Njemci su uzvratili vatru a preplašeni mravinčani polegli po podu. Njemci su nastavili pucanje iznad poleglih mravinćana nemajuči namjeru (prema pričama) da ih pobiju. Nakon što je paljba utihnula jedan mravinčanin (poznat pod nadimom "Balunić") je ustao sa poda i uzviknuo "Pucajte majku vam švapsku imat če ko i po vama". Njemci isprovocirani tim povikom nastavili su pucati ali sada po poleglim mravinčanima usmrtivši gotovo sve.

Spomen ploča streljanim mravićanima pokraj zgrade tzv. "fregata" u Splitu

Na spomen na taj tragični događaj tadašnje mjesne zajednice Mravinca i Bačvica podigle su spomen ploču na mjestu streljanja (vidi sliku gore), a članovi "društva" još jednu na ulazu u dom kulture.
Ova zadnja je za naš članove "društva" bitna jer je to ujedno i jedini čvrsti dokaz o godini osnutka našeg društva koji imamo sačuvan ( i to na "tvrdoj stini" sitite se one pjesme Dražena Žanka iz doba domoviskog rata). Isto tako za uspomenu jedna ulica u Mravincima, i to ona koja vodi put polja i kojom su zarobljeni mravinčani odvedeni u smrt, dobila je po tom dutmu i ime Ulica 27. rujna.

Nakon tog nemilog događaja u Mravincima su ostali samo ucviljene udovice i njihova djeca. Mnogi mravinčani optužuju partizane, a ne njemce kao glavne krivce za smrt svojih očeva jer su njemci imali namjeru (nakon što sigurno uđu u gard) pustiti zarobljenike na slobodu.

Danas u župnoj crkvi Gospe od Zdravlja u Mravincima s poćetkom u 18.00 h održat će se misa zadušnica za streljane.



Post je objavljen 27.09.2007. u 10:10 sati.