Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/marijinimstopama

Marketing

Marija Bistrica


Nakon ranog ustajanja i jutarnje molitve krenuli smo na hodošašće našoj Majci Mariji Bistričkoj.
Putem u autobusu molila se krunica, za sve ono što Gospi donosimo u svome srcu; da nas zagovara kod Gospodina, Ona koju Isus ne može odbiti, njegova i naša divna Majka; da nas njemu preporuči da nas njemu potpuno preda i vodi u njegovoj ljubavi. Kad smo došli sudjelovali smo u pobožnosti Križnoga Puta... Potom je bila Sveta Misa koju je predvodio kardinal Josip Bozanić...rekao je:" Gospodin traži mlada i otvorena srca, da svima donesu njegovo Evanđelje, traži one koji su spremni potpuno mu se predati i slijediti Ga"! Nakon Svete Mise imali smo malo slobodnog vremena, a zatim smo krenuli kući uz pjesmu i srce radosno u Gospodinu.SLIKE!


Nešto o svetištu!
Marija Bistrica - Svetište Majke Božje u Hrvatskom zagorju, oko 40 km udaljeno od Zagreba. Najstarije i najglasovitije hrvatsko marijansko svetište, zavjetno i hodočasno mjesto sa čudotvornim kipom Marije i Isusa, koje godišnje postjeti nekoliko stotina tisuća hodočasnika. Crkva se spominje od 1334. Cijeli kompleks je u duhu srednjoeuropskog "historicizma". Hodočasti se od Duhova do Male Gospe.

Zavjetni kip Majke Božje Bistričke datira se na kraj 15. stoljeća, a pripada nizu crnih Madona, premda je pri restauraciji otkriveno da njezina tamna boja nije izvorna. Kasnogotički drveni kip bistričke Bogorodice rad je pučkog majstora. Izražajna moć kipa nije toliko u umjetničkome oblikovanju, koliko u samome vjerskom i nacionalnom značenju. Kip je najprije bio smješten u prasvetištu na Vinskom vrhu, a onda 1545. godine zakopan u župnoj crkvi u Mariji Bistrici i otkriven 1588. godine; ponovo zaboravljen i zazidan, pronaden je drugi puta 1685. godine. Zbog toga se upravo kip Majke Božje Bistričke smatra čudotvornim.


Post je objavljen 09.09.2007. u 16:54 sati.