Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/4everfamous

Marketing

KRALJ Rock'n'Rolla ....Elvis Presley

Elvis Aaron Presley rođen je 8. siječnja 1935. u gradiću Tupelo, u američkoj državi Mississipi. Njegov brat blizanac, Jessie Garon, preminuo je pri porodu te je tako Elvis ostao jedino djete Vernona i Gladys Presley. S roditeljima se 1948. preselio u Memphis, Tenesee, gdje je 1953. završio srednju školu.


Na Elvisovu glazbu najviše su utjecale tadašnja country i pop glazba te gospel i crnačka R&B glazba, s kojima se kao mladić često susretao u crkvama i na ulicama Memphisa. Glazbenu karijeru započeo je 1954. godine, a već 1956. posao je međunarodna senzacija. Unikatan zvuk i stil, koji je nastao kombinacijom različitih glazbenih utjecaja te izazivanje i uspješno preskakanje socijalnih i rasističkih barijera tog vremena, otvorila su mu vrata potpuno nove ere u američkoj glazbi i popularnoj kulturi.
Elvis nije bio prvi bjelac koji je pjevao rhythm & blues (u tome ga je pretekao Bill Haley), no zasigurno je bio prvi koji je agresivno izmješao country i blues te stvorio novi pravac u glazbi, poznat kao rockabilly. I dok je rockabilly bila osnova njegovih prvih (i vjerojatno najboljih) albuma, Presley nije mogao postati međunarodna zvijezda bez šire palete glazbenih stilova pa je u svoje aranžmane uključivao pop, gospel pa čak i mali dio bluegrass stila pa su tako njegova izdanja 50-tih godina postavila onovni jezik rock'n'rolla. Njegov eksplozivni nastup ispunjen seksualnom energijom postavio je standarde vizualnog doživljaja glazbe, a njegov je vokal bio izuzetno snažan i zavodljiv.

Osim glazbnog uspjeha, Elvis je ostao zapažen i po svojim filmskim ulogama. Filmsku karijeru započeo je 1956. godine, ulogom u filmu „Voli me nježno.“ U karijeri je ostvario čak 33 filmske uloge, a njegova televizijska pojavljivanja i razni televizijski specijali također su dali svoj doprinos veličini njegovog uspjeha.


Elvis je prodao preko bilijun ploča, više nego bilo koji drugi izvođač. Njegovi uspjesi u SAD-u doveli su ga do zlatnih, platinastih i multi-platinstih nagrada za čak 150 različitih albuma i singlova. Među mnoštvom nagrada i priznanja, ističe se čak 14 nominacija za Grammy te tri osvojena Grammya, među kojima i onaj za životno djelo, koji je osvojio u 36. godini života. 1970. godine također je dobio nagradu „One of the Ten Outstanding Young Men of the Nation”.



Post je objavljen 09.09.2007. u 12:40 sati.