Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hrpolitika

Marketing

Blaženi Merz glavna zapreka!

Evo jednog zanimljivog komentara iz sarajevskog "Dnevnog avaza" od 4. rujna, autor je Husein Orahovac:
Roditelji djece srpske nacionalnosti su odlučili: njihovi potomci neće ići u Osnovnu školu "Dr. Ivan Merz" u Drvaru sve dok Vlada Livanjskog kantona ne potvrdi odluku Općinskog vijeća o promjeni naziva ove obrazovne ustanove.
Smeta im ime škole koja je nazvana po Ivanu Merzu, kojeg je blaženim proglasio papa Ivan Pavao Drugi. Bilo je to u Banjoj Luci 22. juna 2003. godine. Tada su crkveni velikodostojnici ustvrdili da je "Merz prvi laik Crkve u Hrvata koji je uzdignut na čast oltara".
Činjenica je, dakle, da Srbima u Drvaru smeta naziv škole po osobi koju katolici širom svijeta doživljavaju i poštuju kao blaženika. I ništa im drugo ne bode oči.
E, kad je tako - a jeste - onda nemaju osobito velikog razloga za nezadovoljstvo. Posebice ako se imaju u vidu činjenice s kojima se susreću roditelji djece Bošnjaka po cijeloj Republici Srpskoj. A tamo su stvari zbog kojih se bune drvarski Srbi katastrofalne.
Ne zna se, naime, broja osnovnim školama po manjem bh. entitetu koje nose naziv "Sveti Sava". I zbog takvog naziva škole skoro pa niko ne diže galamu. Ali, svaki Bošnjak dići će galamu kada vidi da njegovo dijete mora naizust znati nekoliko svetosavskih pjesama kako mu učitelj ne bi zavrnuo uho.
Svaki Bošnjak slat će apele vlastima, međunarodnim organizacijama, udrugama koje se brinu o stanju ljudskih prava u BiH... zbog toga što po školama u "malkice" manjem entitetu nema tzv. nacionalne skupine predmeta. I šta se događa: ništa. Galamili - ne galamili, apelirali ili šutjeli, svoju djecu Bošnjaci u RS slat će u školu kako je tamošnja vlast odredila - počevši od naziva škole pa sve do programa po kojem će se raditi - ili ih nikako neće slati.
Stoga Drvarčani srpske nacionalnosti imaju mnogo manji problem nego Bošnjaci u RS. Problem valja riješiti. Postojale su i postoje komisije koje hodaju po BiH pa određuju šta se kako može i smije zvati. A nikakva komisija, do sada, nije se usprotivila nazivu osnovne škole u Drvaru.

Post je objavljen 09.09.2007. u 01:56 sati.