Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/potravljeselo

Marketing

Svi na izložbu u Zagreb!

4.9 - 21.10.2007.Klovićevi dvori, Zagreb: Dalmatinska zagora - nepoznata zemlja

Image Hosted by ImageShack.us
Što znate o Dalmatinskoj zagori?
Osim spoznaje da je riječ o krševitu i škrtu tlu, ona je za vas ipak uglavnom "nepoznata zemlja", za mnoge čak s negativnim predznakom siromaštva koje nije moglo ponuditi nešto što bi izazvalo nečije zanimanje. A to je škrto tlo ipak bilo plodonosno. Rodilo je izdašno. Kako? Pokazat će izložba "Dalmatinska zagora – nepoznata zemlja" koja će se, kao dosad najveći kulturološki projekt Ministarstva kulture, održati u Galeriji Klovićevi dvori od 4. rujna do 21. listopada 2007. godine.

Zašto tako malo znadete o Dalmatinskoj zagori i uopće o širem području dalmatinskoga zaleđa? Pri upoznavanju s vlastitom povijesti, kulturom i baštinom promaklo vam je da je upravo to područje u raznim povijesnim okolnostima, od pretpovijesti do danas, imalo i te kako važnu ulogu. To škrto i siromašno tlo bilo je golem potencijal u svakovrsnoj borbi za opstanak i stoga je iznjedrilo brojne velikane, i to ne samo kulture. Pa ipak, taj se kulturno bogat prostor u hrvatskoj javnosti još uvijek doživljava samo kao krševit, škrt i u svakome smislu "neplodan".




Image Hosted by ImageShack.us
Pogrešnu predodžbu o Dalmatinskoj zagori ispravit će upravo ta izložba kojom će se u svoj veličini prikazati ta „nepoznata zemlja“ bogata pretpovijesnim nalazištima, senzacionalnim antičkim spomenicima, upečatljivom ranokršćanskom arhitekturom i plastikom koja je baš na tome mjestu obilježila i teritorij prve hrvatske države, pa stećcima, slikarskom i skulptorskom baštinom kasnijih stilskih razdoblja, riječju pisanom trima pismima, književnošću i poezijom, specifičnim glazbenim izričajem i osebujnom etnografskom tradicijom i građom. S tog su prostora ponikli brojni književnici, pjesnici, glazbenici, redatelji, skulptori, slikari, kolekcionari, političari i gospodarstvenici. Taj je povijesno bremenit prostor označen i kao susretište različitih kultura.

Sve to na izložbi, postavljenoj na četiri kata Galerije Klovićevi dvori, bit će predočeno s gotovo tri tisuće izložaka. Tako će slika ili predodžba o Dalmatinskoj zagori kao nepoznatoj zemlji napokon biti promijenjena. Dalmatinska zagora izložbom će se otkriti kao iznimno značajan kulturni prostor Hrvatske. Stoga ne propustite to izvanredno otkriće.

Izložba je otvorena svakog dana od 11-19 sati.
Cijena ulaznica je 30 kuna za odrasle, a za djecu "niš"!
Poseban popust za one koji na izložbu doputuju vlakom!


Napomena:
Tekst prenesen sa službene stranice Galerije Klović
Na slici dolje: Vrlika



Post je objavljen 08.09.2007. u 15:13 sati.