Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/monsoon

Marketing

Greenspan and GreenBucks

Greenspan predviđa slom burzi

Alan Greenspan smatra da su trenutna previranja u mnogim aspektima identična onima koja su obilježila 1987. i 1998. godinu.

"Tržišna kretanja posljednjih sedam tjedana u mnogim su aspektima identična onima 1998., kao i onima koja su dovela do burzovnog kraha 1987.", kazao je bivši predsjednik američke središnje banke Fed Greenspan u četvrtak navečer u Washingtonu, na događaju kojeg je organizirao akademski časopis Brookings Papers on Economic Activity.

Poslovna ekspanzija rezultat je euforije dok su kontrakcije rezultat straha ulagača, kazao je nadalje Greenspan, koji se na čelu Fed-a nalazio od 1987.-2005. No, i dalje je prisutan u svijetu financija kao konzultant Deutsche Bank i savjetnik Gordona Browna.

Naime, ekonomisti općenito vjeruju da isti čimbenici potiču i ekspanzije i kontrakcije, no Greenspan ističe da je faza gospodarskog rasta nešto posve drugo, dok je strah - a to je ono što je nastupilo sada - daleko potentnija sila od euforije, prenosi nadalje Wall Street Journal.

U 1998. hedge fond Long-Term Capital Management raspolagao je sa 100 milijardi dolara kapitala, ali je propao pod pritiskom ruske dužničke krize, koja je poharala mnoga tržišta derivata i izazvala slom na azijskim burzama.

Na cijelu se priču odlično nadovezuje i misteriozni investitor koji riskira gubitak od jedne milijarde dolara ukoliko Dow Jones Eurostoxx 50 indeks ne izgubi između jedne trećine i polovine vrijednosti do 21. rujna.

Investitor je stavio 245.000 opcija za prodaju dionica navedenog indeksa, a financijski ugovor takvog tipa između dvije strane omogućava zaradu kupcu jedino u slučaju pada vrijednosti imovine koja je predmet ugovora.

Brokeri su već nazvali ovaj dogovor „bin Ladenovska trgovina“, jer bi samo neki događaj magnitude 9-11 mogao jako srušiti vrijednost indeksa i omogućiti zaradu na tako kratkoročnom poslu. Naime, u slučaju takvog pada, nepoznati investitor zaradio bi oko dvije milijarde dolara.

Druga moguća katastrofa bila bi odluka Kine da ispuni prijetnje i sruši dolar rasprodajom svojih ogromnih dolarskih rezervi po „veleprodajnim cijenama“. (bold by Monsoon)

Slična kataklizmička predviđanja dolaze i od teksaškog kongresmena i predsjedničkog kandidata Ron Paula, koji tvrdi da su svi pokušaji FED-a da spasi tržište „bacanje novaca u rupu“ i da je ekonomski kolaps neminovan.


Detaljnije...

Inace, ovo smo vec opisivali u starijim postevima...vidi History ili na novoj lokaciji...


Post je objavljen 08.09.2007. u 19:20 sati.