Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bookaleta

Marketing

Oslobodi nas Gospodine

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Vampiru Juri Grandu ne daju da mirno počiva, makar bio odrubljene glave i s glogovim krhotinama među istrunulim rebrima. O tome se nije baš glasno pričalo, no svi koji su bili blizu nekog od tematskih događaja u Kringi u zadnje dvije godine, uključujući povremene večeri horor književnosti i lanjskoljetni Festival fantastične književnosti, znaju da tamošnji župnik nimalo blagonaklono ne gleda na nastojanja da se od vampira koji je prije 350 godina harao ovim krajem učini književna, kulturna, poslovna i turistička atrakcija današnjice. Mjesto Kringa nema ni stotinu stanovnika, biznis u ovom kraju nije baš kategorija svakodnevnog života, no vjerovanje da će netko posegnuti za atrakcijom kakvu neme nitko u krugu od 500 kilometara i od nje napraviti nešto prihodovno, pokazalo se prilično jalovim. A bar župnici znaju kako se radi biznis.

Dok se pripremao lanjski Festival fantastične književnosti, križanski župnik je znao povremeno na propovijedima upozoravati na "zloduhe" koji se stadoše okupljati u ovom mirnom mjestancu; u vrijeme samog Festivala neki su vidjeli kako iza zatvorenih škura na festivalsku pozornicu, smještenu pukim slučajem točno nasuprot župnoga stana, netko snima video-kamerom; a na nekoliko mjesta toga su dana u Kringi bili polijepljeni letci s porukama upozorenja, u stilu čuvajte se zloduha, drž'te se prave strane. Nakon Festivala, i solidnog medijskog odjeka, kada se mjestance Kringa našlo u medijima kao nikad u cijeloj svojoj povijesti, rondanja su, kažu ljudi, nekako utihnula, a ovih dana iz pravca župnog ureda stiže novi potez: letci poput ovih na fotografiji (kliknite za uvećanje). Na njima piše:

OD VAMPIRA, VUKODLAKA I SVIH SILA PAKLENIH OSLOBODI NAS GOSPODINE!

te:

OD PRAZNOVJERJA I KRIVOVJERJA OSLOBODI NAS GOSPODINE!

Ovi letci sa slike nalijepljeni su na vrata pitoreskne i vrlo drevne crkvice na samome križanskom groblju. Kome se to obraća upravitelj župe Kringa ovim porukama (osim, naravno, Gospodinu)? Za one koji nisu pratili moje ranije zapise o vampiru Juri Grandu, evo samo kratkog podsjetnika: kako je u svome djelu "Slava vojvodine kranjske" iz 1689. godine zapisao slovenski povjesničar i putopisac Johann Weikard Valvasor, vampir Jure Grando je od 1656. kada je umro, pa sve do 1672. godine, punih 16 godina, ustajao iz groba, plašio i maltretirao sumještane, i svake noći napastvovao svoju udovicu, sve dok ga lokalna "ekipa civilne zaštite", predvođena seoskim županom i svećenikom (dakle, bila je to koordinirana akcija svjetovne i crkvene vlasti) nije eliminirala, iskopavši mu grob i odrubivši mu glavu. detaljan opis događaja sadrži dosta živopisnih detalja, no jedno je bitno: od tada Jure Grando se više nikad nije podizao iz groba niti ikoga gnjavio, bilo u Kringi bilo igdje drugdje. Župniku se nikako nije moglo objasniti da sva ta književna i kulturna događanja koja su se namnožila u zadnje vrijeme nisu u čast vampira, nego u čast pobjede mještana Kringe nad vampirom! U selu ima poduzetnika koji nadahnuti zgodom s tim vampirom žele raditi turistički i ugostiteljski biznis; no župnik u svemu tome ne vidi čak ni priliku da nešto zaradi, makar na način da, kada ljudi privučeni tom pričom dođu u Kringu i žele tamo potrošiti novac, drži vrata crkve širom otvorena sa škrabicom za novčane priloge na vidnom mjestu. Ako ništa drugo, ovakvim svojim porukama križanski župnik barem doprinosi folklornoj živopisnosti ovog mjesta, dajući do znanja turistima i radoznalim namjernicima da se prije 350 godina upokojenog vampira netko ovdje još i dandanas boji.

A u međuvremenu, roman "Vampir" Borisa Perića (u kojem Jure Grando ima prilično važnu ulogu) prevodi se na slovenski i njemački, dvije priče iz naših lanjskofestivalskih "Vampirskih priča" uvrštene su u Jergovićevu antologiju "Najbolje hrvatske priče 2006.", večeri horor književnosti održavaju se i dalje, mediji se sve više zanimaju za Kringu i njenog vampira, a prekjučer sam dobio vijest da će se i istraživači s američkog sveučilišta Wisconsin pozabaviti tim našim vampirom. Koji, zapisano je crno na bijelom, već stoljećima počiva u miru.

Post je objavljen 07.09.2007. u 15:16 sati.