Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rialpower

Marketing

SLATKE HARMONIJE 7 - Pali bogovi - Hrvatska

Evo nakon dosta vremena vraćam se na bolg.
Ne znam ni sam zašto, ali nikako se nisam mogao ulogirati na blog. Vjerojatno se njima dogodila nekakva pogreška kada su mijenjali face. No, dobro uspio sam se ulogirati to je najbitnije.

Dobro...
Ja sam vam zadnji puta obećao kako ću završiti s temom glazbe, što to danas i radim. Malo po malo došli smo do zadnjeg glazbenog posta za ovu godinu. Ostali postovi će isto imati nešto mjuze, ali ne toliko kao ovi ljetni postovi.

Pali bogovi. U Hrvatskoj... Hmmmm Svi mi znamo kako Hrbatska nikada nije imala neke velike glazbene zvijezde. U biti imali smo samo jednu i to je Tereza, no ona nije pala. Ona je samo malo posrnula, poradi toga što nije bila spremna ići u korak s razvojem glazbene industrije kod nas. Ipak to može biti dobro jer je slijedila sebe i uvijek bila svoja.

No, jedna druga zvijezda HR glazbenog neba je uvijek bila neprilagođena. Dobro ne uvijek, ali recimo od neke 1983. prema ovamo. Dok je još pjevala u grupi MORE nešto je vrijedila, sa svojim prvim albumom i samostalnom turnejom pod nazivom "Samo žena" poharala je exYu davne 1980., a danas više ne zna ni da je na Splitu 1985 pjevala hvale vrijednu pjesmu "Život zčata vrijedi."

1. MERI CETINIĆ - ŽIVOT ZLATA VRIJEDI - 1985.


Poznati zadarski brko, iz tria Ivčić-Maršan, bio je prvi koji je napravio pjesmu i spot kojim se ukazalo na rat u Hrvatskoj i na fini način zamolio EU i SAD-e da napravi nešto po pitanju agresije na Hrvatsku i njegov grad Zadar. Nažalost jedna zvijezda je izbljedjela tragičnom pogibljom u autonesreći 1992., a danas ga se sjeća samo rodbina i prijatelji.

2. TOMISLAV IVČIĆ - GDJE SI SAD MOJ ANĐELE - 1991.


Iako su na vrhuncu karijere počeli pokoravati Europu i Ameriku, te Rusiju ni njima rat nije ništa dobro donio. Zadnjim albumom pod nazivom "Djeca ljubavi" 1990. Hrvatska ABBA, kako su ih nazivali, obara sve rekorde prodaje na području ex yu i još se jednom stoličuju na prvo mjesto pop bendova. Iako su davne 1987. imali paneuropski hit pod nazivom "Ja sam za ples", koji je diljem Europe prodan u više od 10 milijuna prijera, u ex yu im primat oduzima Lepa Brena sa svojim jedinim pop albumom "Hajde da se volimo".
Nakon raspada grupe 1991., frontman Rajko Dujmić, zapada u ozbiljne probleme, no 1995 godine pokušava konsolidirati redove i stvara treće "Fosile" po redu, koji traju sve do 2002. kada se sve opet raspada. Lani Rajko Dujmić za jedne trač novine daje intervju gdje opisuje sve od svojeg splitskog djetinjstva i kako je ekipa sa Đurđicom, Zecom (Zekom) i ostalima pjevali na prvoj vidilici brda Marjan do njegovih problema s ovisnošću o teškim drogama.

3. NOVI FOSILI - SANJALA SAM - 1989.


Kao malu zvali su je kockoglava, a kada je narasla drugom damom hrvatske estrade (prva je bila Tereza). Iza sebe je ostavila brojne gradove i velike svjetske festivale (na kojima je nerjetko i pobjeđivala), te koncertne dvorane. Glumila je i u rock operama ("Gubec-beg", na primjer) ili nekim drugim kazališnim ostvarenjima ("Katarina rječka", "Poljubi ne Kato"...). Ne, ne radi se ovdje o Severini ili o Josipi Lisac. Ovdje govorim o Predivnoj, prekrasnoj i neponovljivoj Radojci Šverko.

4. RADOJKA ŠVERKO - NEK' JOŠ JEDNOM SVIRAJU - 1987.


Proslavio se kao jako mlad, pjevajući u rodnome gradu Šibeniku. Zapažen od Maria Nardellia i drugih vrhunskih kompozitora svojeg vremena seli se u Zagreb gdje nastavlja veoma uspješnu glazbenu karijeru koja naglo završava u osvit MASPOKA na Zagrebfestu kada pjeva pjesmu "Tvoja zemlja": Vraća se iz Francuske krajem 80ih i radi kao predavač u glazbenoj školi u Zagrebu, a dolaskom demokracije vraća se iz "mrtvih" 1989, kada izdaje kompilaciju najboljih skladbi. 1963. i 1965. predstavljao je exYu na Eurosongu gdje se nije baš proslavio (jednom 12. sa 3 boda, drugi puta 13. s 1 bodom), no zato je na Interviziji (festivalu, protuzeži Euroviziji, koji je okupljao ex komunističke zemlje) nekoliko puta pobjedio. Najdraži mu je bio Splitski festival na kojem je pobrao pregršt nagrada. Sada je zaboravljen od svih u dubokoj komi na aparatima u jednoj od zagrebačkih bolnica.

5. VICE VUKOV - ZVONA MOGA GRADA - 1962./1992.


Nekad su bili ADI, DADO, DUŠKO, VLADO, pa je netko otišao, a drugi dolazio, i tako redom do pojave prve cure u bendu 1987. Cura se zvala Lidija Asanović, a bend je bio neprepoznatljiv. Sa Lidijom je bend bio najprepoznatljivio, napokon pravi bend za velike stvari i šeto mjesto u Dublinu na eurosongu 1988. Eurovizijska postava je nakon originalne postave njduiže trajala. A onda je došla 1990. i Vlatka Pokos. Vlatka je svojim petljanjem po posteljama muških članove grupe izbacila Lidiju, koju je proglasila četnikušom, i postala članicom benda. Nekoliko mjeseci poslije bend se raspada, počeo je rat i sve redom... No, uporni Muc i dalje želi živjeti bend koji mu je donio 5.000.000 prodanih singlova pjesme "Mangup" diljem Europe. Iz grupe izbacuje Vlatku Pokos, a dolazi nova Vlatka, i to ona Grakalić. Novi Mucov projekt je bio 2 cure i on, no drugu nikako slušatelji i gledatelji nisu mogli podnijeti pa je ubrzo izletila iz grupe. No, ta se brzo snašla i sada se preziva Drpić. Nakon Mucove smrti nema više "Srebrnih krila". Tužno, a baš je bila cool priča. Baš za neku Spellingovu sapunicu. Posebno kada tu nadodamo i smrt Lidije Asanović pod nerazjašnjenim okolnostima u njenom stanu u Zagrebu za vrijeme rata.

6. SREBRNA KRILA - VODI ME - 1995.


Što viće reći? Ljeto je gotovo, sada ćemo na malo zanimljivije i jesenskije teme.
Bit će još glazbe ne bojte se.






Post je objavljen 06.09.2007. u 16:56 sati.