Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cerovac

Marketing

Gospodarski problemi hrvatsko-srpskih odnosa

2.3. Gospodarski položaj

Iako se ova rasprava bavi nacionalnim sukobom hrvatske i srpske politike. važno je spomenuti i gospodarski položaj ne samo Jugoslavije nego i njenih republika. I hrvatskom i srpskom radniku i seljaku u Jugoslaviji jednako je loše. Jedina razlika u gospodarskom položaju hrvatskih i srpskih zemalja je u tome da je hrvatski radnik i seljak bio prisiljen na odlazak u inozemstvo, trbuhom za kruhom, dok je ta pojava u Srbiji bila daleko blaža i bezbolnija.

No, kako rekosmo politički i gospodarski sustav komunističke Jugoslavije jednako je ugrozio sve narode koji u njoj žive. Budući da sustav ne valja, nikakva nova vlada, nikakve nove mjere i nikakve reforme ga ne mogu poboljšati. Put kojim politički i gospodarski sustav Jugoslavije korača je put u propast. Nikom pametnom nije u interesu dopustiti da taj sustav na svom putu u propast uvuče u propast i narode koji pod njegovom vlašću žive.

Bila bi prava ludost u današnje vrijeme tvrditi da je hrvatsko-srpski sukob u interesu bilo Hrvatima bilo Srbima. Taj sukob, povijest nas uči, donio je nevolje i jednima i drugima. Srbi su pokušali ovladati Hrvatskom i Hrvatima i nisu uspjeli. Šireći se u hrvatske zemlje oni su sami sebe doveli u položaj da gube, ili su već nepovratno izgubili prevlast čak i u onim zemljama koje oni sami smatraju kolijevkom svoje države. Hrvati su unutar Jugoslavije pokušali na razne načine obraniti svoje interese, no nisu imali uspjeha zahvaljujući u prvome redu bezobzirnosti velikosrpske politike a u drugome potkupljivosti brojnih hrvatskih građanskih i komunističkih političara. Upravo zbog tih trajnih nesporazuma i zbog toga što momentalno nikakva trijezna rasprava između Hrvata i Srba u Jugoslaviji nije moguća, mi izlazimo u javnost s prijedlogom mirnog rješavanja hrvatsko-srpskog spora i zagovaramo mir između Hrvata i Srba.



Post je objavljen 16.09.2007. u 08:00 sati.