Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/herostrat

Marketing

Majka svih hrvatskih presuda

Skandalozno! – najblaža je riječ kojom se može apostrofirati čudesna presuda Općinskog suda u Splitu koji je veliki hit Tonća Huljića, «Da me hoće Stipe», proglasio plagijatom pjesme «Dalmatinke male» autorice Ivane Bašić. Ovo je samo jedan u nizu primjera koji zorno pokazuje kako funkcionira hrvatsko pravosuđe. I ne samo to. Tonći Huljić morat će platiti cca 100.000 kuna kazne (čisti jal i atak na hrvatski džep) te 10.000 navodnoj autorici za izgubljenu dobit. Pa dokle tako drugovi suci? Dokle ćemo slušati i čitati o oslobađajućim presudama sproću svakojakih kriminalaca i dealera dok se najveće hrvatske muzičke autore, ljude koji su zadužili hrvatsku kulturnu baštinu svojim uradcima, proglašava plagijatorima?
Tako je na još jednu prelijepu pjesmu («Da me 'oće Stipe, oči moje lipe…» - prepoznajete li Vjekoslavin stih?) u interpretaciji umjetnice Minee, pala nezaslužena sjenka.
A nije moralo tako. Ako se, navodna autorica, i polakomila za novcem kojeg je očekivala dobiti u ovoj parnici, mogla je kontaktirati Tonćev fan klub, nas ljubitelje izvore hrvatske pop pjesme. Siguran sam da bi puno prije i elegantnije skupili tih tričavih 10000 kuna, samo da nam se ne dira u pjesmu. A ovako? Ovako pjesmu više nećemo moći čuti a da …
Ne mogu, ne mogu dalje. Sama pomisao da ću ovo morati reći svojoj kćeri… Slomit ću joj srce.
O sudbino! O hrvatsko pravosuđe! Ako je i od TEBE, preveć je. Preveć.


Post je objavljen 05.09.2007. u 12:29 sati.