Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Tko je stvarno odgovoran?

Tragedija vatrogasaca na Kornatima otvorila je mnoga pitanja u sustavu zaštite požara, ali i općenito o sustavima ove zemlje kao što je usklađenost i povezanost raznih grana kao što su vatrogasci – služba spašavanja – vojska. Ministar Kirin kaže da je 150 policajaca angažirano na istrazi, a rezultata još nema. Mnogi su već uprli prstima u pojedine zapovjednike u vatrogasnom lancu prozivajući ih za tragediju iako istraga još traje. Predsjednik govori o bespotrebnim avanturama iako istraga nije gotova.

Čemu sva ta galama? Možda zato da bi se prešutjele neke istine?

Recimo nitko ne upire prstom u Ministarstvo zaštite okoliša koje je zabranilo postavljanje baznih stanica mobilnih operatera u nacionalnim parkovima. Zbog toga vatrogasci nisu mogli koristiti mobitele u kritičnom trenutku. Zašto nitko ne proziva Marinu Matulović Dropulić?

Nitko ne upire ni u MORH koji nije opremio helikoptere adekvatnom opremom. Ne radi se tu o nikakvoj skupoj opremi, već o nekim trivijalnim dodacima kao što je vitlo. Nitko ne proziva Berislava Rončevića što se takve jednostavne stvari nisu nabavile.

Nitko ne upire prstom ni u Vladu RH koja brblja o Kanaderima kao jedinom rješenju i to tek nakon što požari poharaju Hrvatsku, a da se prešućuje podatak da Kanader ne možete tek tako kupiti jer su rasprodani u naprijed. No zato možete nabaviti Airtractor koji bi bio puno bolje rješenje za naše prilike o čemu je pisao mi umirovljeni vojni pilot magistar Tino Jelavić na svojem blogu, ali ako pitate koga iz Vlade oni će vas blijedo gledati jer nitko ne sluša struku. Svi samo ponavljaju kao papagaji Kanader, Kanader… Zašto nitko ne proziva Ivu Sanadera zbog zanemarivanja struke?

Zašto Mesić govori o vatrogasnoj akciji kao avanturi? Otkad on to zna vatrogasni posao pa da prije završetka istrage zna gdje su krivci? Možda zato što je on vrhovni zapovjednik obrambenih snaga i samim time suodgovoran za nefunkcioniranje sustava?

Zašto Ivica Kirin ne ponudi ostavku? Ako ništa drugo zato jer 150 policajaca nije u stanju obaviti istragu pa su se u javnosti pojavile već različite verzije događaja i atmosfera linča odavno je uzela maha.

Na kraju cijele priče, ostavke nude prvi ljudi u zapovjednom lancu koji se osjećaju moralno odgovornima, dok oni na najvišim položajima smatraju da nemaju ništa s tim i da su za sve krivi oni niže rangirani iako im ovi više rangirani nisu dali sve što su mogli.

Post je objavljen 04.09.2007. u 10:20 sati.