Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sabarh

Marketing

Ofanziva crkvenih «otaca»

Već godinama slušamo o sotoniziranju antifašista, komunista i Tita od nekih biskupa i svećenika. U posljednje je vrijeme to poprimilo razmjere hajke.

Biskup Krčki gospodin Župan svrstao je Tita na 10. mjesto ratnih zločinaca svijeta i time u cijelosti prihvatio stav poraženih ustaških snaga.

Kardinal Bozanić proziva antifašiste i izjavljuje da antifašizam ne može biti opravdanje za zločine. Mi taj stav također zastupamo. Za nas je zločin uvijek zločin ma tko ga i u kom cilju počinio. Međutim, u istupima pojedinih biskupa krajnje je jednostrana osuda zločina, dok se zločini nacifašista i ustaša uopće ili samo uzgred spominju.

Veoma je indikativno da se ta gospoda nikada ne sjete svećenika antifašista. Čak je 75 svećenika aktivno sudjelovalo u NOB-i. Ustaše, Nijemci i Talijani ubili su 46 svećenika tijekom II. svjetskog rata. U logorima u Njemačkoj bilo je 2770 katoličkih svećenika, a samo je 1213 preživjelo. Što su Vatikan, a što vrhovi Katoličke crkve učinili za spas tih časnih ljudi koji su radije odabrali smrt nego sluganstvo?

Tvrdnje nekih biskupa o tome da su antifašisti i komunisti počinili najviše zločina, demantirao je i Papa Ivan Pavao II koji se svijetu ispričao jer je i pod znakom križa učinjeno najviše zločina u povijesti čovječanstva.

Ne smije se zaboraviti činjenica da Papa Pio XII nijednom nije podigao svoj glas protiv koncentracionih logora i genocida, niti za spas zatočenih svećenika. Njegov stav su podupirali i neki svećenici u Hrvatskoj. Na taj način Katolička crkva je suodgovorna za nacifašističke zločine, kako je to istakao i Papa Ivan Pavao II.

Do danas nismo doživjeli da je Kardinal Bozanić posjetio logor Jasenovac ili služio misu u Jadovnom, u Slanom na Pagu, u Požegi, Đakovu i drugim ustaškim stratištima. Umjesto toga svjedoci smo brojnih misa zadušnica za ratnog zločinca Pavelića, za ustaše poginule u borbama protiv NOV, za one koji su bježali pred licem pravde. Ti biskupi pripomažu stvaranju mita o ogromnom stradanju Hrvata kod Pliberka. Prešućuju da su brojni svećenici spašavali Pavelića i druge ratne zločince.

Dok sadašnji vrh Katoličke crkve (Vatikan) jasno razgraničuje antifašizam od fašizma, a Papa Ivan Pavao II i Benedikt XVI posjećuju bivše koncentracione logore i odaju počast žrtvama, dio biskupa u Hrvatskoj radi potpuno suprotno.

Pitanje je zbog čega je sva ta hajka baš sada i u čijem je interesu. Očito je da je uperena protiv državnog vrha i službene politike kojom se želi ući u Europsku uniju zasnovanu na principima antifašizma.

Gospodo, crkveni predstavnici bio bi red da se držite Evanđelja i propovijedate mir i toleranciju, umjesto da potičete mržnju i podjele, čije smo posljedice osjetili tijekom II. svjetskog rata!

Izvršni odbor Predsjedništva
Saveza antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske


Post je objavljen 03.09.2007. u 22:25 sati.