Area Code 313: Trackmasta Lou / Scan 7 (Underground Resistance, Tresor, Elypsia)
,pot313.blog.hr" />

Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pot313

Marketing

Area Code 313: Trackmasta Lou / Scan 7 (Underground Resistance, Tresor, Elypsia)

SCAN7 DEMF 2007

Lou Robinson, poznat kao TrackMasta Lou ili još kao SCAN 7, rođen je i odrastao u Detroitu. Trenutno je jedan od rijetkih techno glazbenika koji i dalje drži do stare Detroit underground tradicije nastupanja pod maskama, kojima se skriva identitet čime se dobija na određenoj umjetničkoj slobodi. Bio je svjedok nastajanja i rasta detroitske techno scene koju je i on sam obogaćivao svojim radom. Bliskost s detroitskim label kolektivom Underground Resistance-om i berlinskim labelom Tresor-om su jedne od važnijih značajki njegove karijere. Da bi održavao svoju glazbu i ime u underground-u Trackmaster Lou se skriva iza raznih imena; Unknown Force, The Specialist, Black Man, XZILE, The Shadow, Allergy, a najpoznatiji njegov pseudonim je Scan 7. Svaki taj od pseudonima ponekada znači i različit pristup glazbi, ali ljubitelji Trackmaster Lou-a i Scan 7-a znaju kako od njega mogu očekivati mračan i tvrd zvuk s tvrdim grooveom. Do sada je imao izdanja na labelovima kao što su Underground Resistance, Tresor, Soma, Fcom, End to End, Elypsia, Btrax Records, 430 West, S.I.D., Pow Wow Records, Direct Hit, FFRR i Makin’ Madd. Također se sa svojim stvarima pojavljivao na mnogim kompilacijama, te je radio i neke remixe (Shari Vari - The Way Of The 7 Remix, Recyver Dogs Jack Prt. 1 – Scan 7 remix…).

The Preps, Separate Minds, Allergy…
Svoju glazbenu karijeru počinje sredinom osamdesetih s David McMurray-om u grupi The Preps, kada su radili na izdanju “Hot Box” (Express Records 1986.). Prema technu se usmjerio 1988. godine kada je s Marc Kinchen-om i Terrence Parker-om, pod imenom Separate Minds, snimio “We Need Somebody” Ep za Express Records iz Detroita. S njima je te godine izdao i popularne stvari "Can You Feel The Difference" i "You Ask For It". Zajedno su još pod imenom Separate Minds snimili “Untitled” (KMS, 1988.) i “Troubled World” EP (Direct Hit Entertainment Inc., 1993.). Unatoč raspadu Separate Minds-a Trackmaster Lou je zadržao svoju prisutnost na sceni. U daljnjem razdoblju je nastavio producirati pod raznim imenima kao što je recimo Allergy. To je bio projekt kojeg je Robinson pokrenuo s detroitskim dj-om Reggie-om. S njime je napravio dva EP-a za Soma label ("Intuition" i "No Boundaries").

Scan 7, Underground Resistance, Tresor…
Ipak, najpoznatiji i najuspiješniji pseudonim od svih pod kojim je producirao je Scan 7. Kao Scan 7 se prvi puta pojavljuje na Submerge-ovoj kompilaciji “Escape Into To Woid”. Nakon toga, kada je od strane Mad Mike Banks-a pozvan da bude dijelom UR kolektiva, počeo je izdavati za Underground Resistance. Prva izdanja na UR-u su bila "Introducing SCAN 7" (1993.) i "Undetectable EP" (“to infiltrate ...and knock out”) 1995. godine. U tom razdoblju mu je bio izašao i ekskluzivni "Invisible Thoughts" EP na labelu Somewhere In Detroit (S.I.D.-004). Preko te svoje povezanosti s Underground Resistance-om je došao u kontakt s berlinskim Tresor Records-om. Tu se sprijateljuje s Dimitri Hegemann-om, šefom Tresor-a i čovjekom koji nosi velike zasluge za proboj detroit techna u Europu. Ekipa iz Tresora je uvidjela Robinson-ovu kvalitetu, te se on ubrzo kao Scan 7 pojavljuje na Detroitskoj newcomer kompilaciji “313” koju je skupio Blake Blaxter za Tresor 1995. godine. Bilo je to njegovo prvo pojavljivanje na tom kultnom berlinskom labelu. Slijedeći korak na Tresoru je bilo objavljivanje prvog Scan 7 albuma, "The Dark Territory" (Tresor 57). Album je izdan u studenom 1996. godine i polučio je veliki uspijeh. Zvuk albuma je bio tvrd, te dubokog i mračnog detroit techno karaktera. Svoj drugi album “Resurfaced”(Tresor 121) je također izdao na Tresor-u 1999. godine. Dupla vinyl verzija albuma sadržavala je 8 stvari za razliku od cd-a koji ima 10 stvari. Karakter ovog albuma je kao i kod albuma “The Dark Territory”. Nakon toga TrackMasta Lou ide korak dalje i pod imenom Scan 7 počinje nastupati kao live act! Na nastupima Scan 7 live act-a članove obilježava crna odjeća, crne maske za lice, crne kape (kao ninje) i korištenje kodnih imena (zbog zaštite pravog identiteta). U technu nije bitno ono što vidiš nego je bitno ono što čuješ, to je njihov stav. Jedna od osoba koja tako nastupa s Trackmaster Lou-om je žensko i krije se iza imena One Of 7, a pravo ime joj je Michelle Elias aka MICHELLA. Ona je prva i jedina žena koja je do sada nastupala sa Scan7.

Techno Brings People Together...
Trackmasta Lou je povezan i s projektom “Techno Brings People Together” koji je pokrenut 2003. godine. Projekt je zamišljen tako da ujedini ljude iz cijelog svijeta koji su poklonici detroit techna i elektronske glazbe u jednu zajednicu. Ideja projekta je da se ljudi sa sličnim ukusima zbliže i razmjene ideje, sve s ciljem napretka elektronske glazbe, ali s glavnim fokusom na detroit technu.

Cratesavers Muzik...
Važno je spomenuti i Trackmasta Lou-ovu suradnju s Posatronix-om aka B.J, članom electro grupe Aux88. Posatronix je jedan od glazbenih pionira na Direct Beat labelu. Radio je na mnogim projektima, te je recimo remixirao za Underground Resistance i Laurent Garnier-a. Do sada je imao izdanja na Direct Beat-u (kao AUX88 i Posatronix), Underground Resistance-u i Puzzle Box Records-u. Trackmasta Lou i on su ujedinili snage i pokrenuli Cratesavers Muzik. Ideja o Cratesavers Muzik labelu je rođena negdje oko 1999. godine, a label je pokrenut 2004. godine. Pokretanjem Cratesavers Muzik-a žele ojačati pokret elektronske glazbe i pokušat ga održati neovisnim (Move into the future, realize the present & don’t forget about the history). Label vode na način na koji oni smatraju kako bi trebao izgledati neki record label jer su tokom godina skupili dovoljno znanja i umijeća za tako nešto. Obojica imaju mnogo godina iskustva u radu s glazbom, pločama, produkcijom, distribucijom i cijelom tom industrijom tako da im to uvelike olakšava posao. Ideja je, također, da umjetnici koji su dio labela nastupaju live, s analognom opremom, što po njihovom mišljenju omogućuje kvalitetniju izvedbu. Do sada su na Cratesavers-u izdavali Arthur Oskan, Scan 7, Dj Surgeon i Posatronix.

Detroit Techno Militia...
Cratesavers Muzik, pa tako i Lou Robinson, blisko surađuju i s dj/producentskim kolektivom “Detroit Techno Militia” čija je zadaća promicanje detroitske elektronske glazbe diljem svijeta. Svi članovi su duboko inspirirani Detroitskom techno poviješću i surađuju s nekim od najutjecajnijih detroitskih dj-a i producenata. Pripadnici Detroit Techno Militie su Annix, Dan Lucas, Darkcube, Doc, Neil V., Sougon, Dj Psycho, Loner9 i The Mercenary.

“We strongly believe this partner ship will continue the solid Detroit tradition”… Trackmasta Lou


Do sada najslavnija i najpoznatije Scan 7 izdanje je "I AM FROM DETROIT" EP (ELY028). Dotična ploča je izašla na belgijskom labelu Elypsia 2001. godine i na njoj se nalaze dvije, možemo ih tako nazvati, Detroit himne: "I AM FROM DETROIT" i "YOU HAVE THE RIGHT" (you have the right to get down tonight). Ploča je također bila izložena u Detroitskom povijesnom muzeju, na izložbi “Detroits Gift to the World”, kao jedan od artefakata techno kulture. Uz tu ploču bila je izložena i Scan 7 RX5 drum mašina.

Cratesavers Muzik
615 Griswold, Suite 215
Detroit, MI 48226
(313) 234-9200


http://www.cratesavers.com
http://www.scan7.com
http://www.detroittechnomilitia.com

Diskografija: Scan 7, Lou Robinson, Black Man, The Shadow, Unknown Force, Xzile, Separate Minds, Cratesaver Records


Post je objavljen 01.09.2007. u 09:38 sati.