Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ish

Marketing

Problem je u ovcama (2001)

Prije Pastirova Šegrta (kojeg su nazivali i Antikristom), davno prije, u povijesti se pojavio jedan veliki pozitivac, koji je također želio provesti utopijsku ideju jednog stada i jednog pastira. Odavna ne živi taj pozitivac, ali živi njegova ideja. U različitim stadima tumače je na različite načine što ponovno dovodi do rata. Ispada da je pozitivac, koji je iza sebe ostavio nebrojeno više poklonika, načinio više štete u budućnosti od negativca.

Tako to ide.. Ovce su uvijek ovdje, a pastiri se rađaju i umiru, i ostavljaju svoja stada novim pastirima s novim idejama ili sa starim idejama koje se tumače na nove načine. Dakle, problem je u ovcama.

Svaka ovca bi trebala težiti pastiru, ali ne izvan sebe, nego u sebi, a pastiri bi trebali pronaći rješenje kako da ne budu stado, a opet ni svaki za sebe. Opet utopija!
Tko zna? Možda rješenje uopće ne leži na ovoj planeti. Možda je ovo planeta ovaca i krivih putova. Možda je rješenje u bijegu iz takovog sustava. Možda treba pobjeći, a ne ovcu modelirati u pastira, a pastira u Boga. A možda su neki već pobjegli.

Uzmimo za pretpostavku da smo Ovdje da bi uvidjeli, otvorili oči i spoznali ovaj svijet, ne da ga promijenimo, nego da ga napustimo. O.K. Zašto ne? Atlantida, Maye, možda čak i Egipćani i tko zna koji još ne dinosauri. Možda su oni završili svoju misiju na Zemlji i krenuli zajedno na neki novi, možda bolji i zanimljiviji nivo. Neću ga nazvati rajem, niti paklom, nego samo jednim u nizu, koji možda uistinu je zadnji (za neke), a možda je samo drugi, šesnaesti ili n-ti od nebrojeno mnogo.

Ispuštanje ventila
Lom stakla
Vrisak djeteta
Urlik zvijeri


Probijam se kroz prašumu betona i asfalta. Tražim izgubljenu prirodu ljudsku, ne ono dobro u čovjeku - ono oduvijek postoji, kao i zlo. Negdje drugdje smo pogriješili. Za vrijeme nekog drugog pastira, nekog trećeg ili šesnaestog, ljudi-ovce poveli su se krivim putem (ako takav uopće postoji). Ne treba žaliti.... samo uočiti gdje i zašto i kuda sada? I što s ovcama? Uvijek ih ima i uvijek traže nekog pastira ili ovna da ih vodi. Pastirov šegrt imao je ideju da uništi stada koja "vrludaju" i da ostane samo jedno i samo jedan. Da je bio i pozitivac, ta ideja bi opet ostala neostvariva.


Oko mene masa ljudi
Svaki misli tuđom glavom
Ja još uvijek tražim sebe
Oni uvijek znaju tko sam.


Post je objavljen 01.09.2007. u 09:29 sati.