Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/doninsvijet

Marketing

Pričam vam priču

6.08.2007.

Pričam vam priču....

Sigurna sam da svi poznajete onaj osjećaj lagane histerije pred godišnji odmor. Kad vam se čini da baš to kratko vrijeme više ne možete izdržati.
Već dvije godine nisam otišla nikuda... za svoju dušu. Putovala sam puno. Sva ta putovanja bila su prelijepa, ali i naporna... vezana za posao ili neke druge obaveze.
Ni sada moj godišnji neće trajati dugo, ali bit će to pravi odmor... ako se više uopće znam odmarati. No o tome ću vam pisati.
Sada vas neću daviti u ovakvom raspoloženju teškim temama... nego ću vam ispričati priču koju je naručio Mališa.... a uskoro ćemo valjda uz priču dobiti i njegovu pjesmicu u rimi.PEPELJUGA - Braća Grimm

Pepeljuga je bila lijepa i dobra djevojka. Živjela je u malenom selu sa zlom maćehom i dvjema ružnim polusestrama. Budući da je stalno morala čistiti peć, često bi se zaprljala pepelom, zbog čega su je njene zlobne polusestre nazvale Pepeljugom.
Ljubomorne na njenu ljepotu, maćeha i polusestre zlostavljale s pepeljugu raznim pakostima. Tjerale su je da obavlja sve poslove u kući.


Jednoga dana kralj objavi da će se održati veliki bal u dvorcu. Ples će biti u prinčevu čast, a pozvane su sve djevojke u kraljevstvu.
Pepeljuga je također željela ići na ples te zamoli maćehu da je pusti. Na to se ona samo zlobno nasmije i upita je kako ona misli ići u tako poderanoj odjeći. Tako nešto ne dolazi u obzir jer će ih samo osramotiti. Zle polusestre joj narede da im pomogne obući se i uljepšati za bal. Kad su otišle, Pepeljuga plačući ostane sama.
Najednom se pojavi njena kuma, dobra vila, koja odluči pomoći dobroj djevojci. Zamahne čarobnim štapićem i njenu staru odjeću pretvori u predivnu haljinu. Osim toga, dobila je ogrlicu od bisera i lijepe staklene cipelice.Zamahne još jednom i veliku tikvu pretvori u raskošnu kočiju s četrima konjima.Blistajući od sreće Pepeljuga se popne na kočiju i zahvali dobroj vili. Prije polaska, vila je upozori da se mora vratiti kući prije ponoći jer će tada čarolija prestati.
Došavši u kraljejv dvorac, Pepeljuga sve očara svojom ljepotom. Ugledavši je, princu se učinilo da sanja i da nikada u životu nije vidio ljepšu djevojku. Odmah joj je pršao i cijelu je večer plesao samo s njom. Maćeha i polusestre ne prepoznajući je, pucale su od bijesa i zavisti cijelu večer.
Pepeljuga je bila toliko sretna da nije primijetila kako vrijeme brzo prolazi. Kad je čula da sat počinje otkucavati ponoć, preplašeno pobjegne od princa i slavlja. Dok je tako brzo trčala na stepenicama izgubi jednu staklenu cipelicu.


Princ zaljubljen u odbjeglu ljepoticu, objavi da će se oženiti djevojkom čije stopalo uspije ući u malenu cipelicu. Sve djevojke u kraljevstvu su pokušavale obuti cipelicu, ali nijedna nije imala toliko sitno i nježno stopalo. Tako stigoše i do Pepeljugine kuće. Polusestre su se uzalud trudile obuti cipelicu. Tad ponudiše i Pepeljugi da obuje cipelicu. Ona stidljivo priđe i bez problema je obuje. U tom trenutku je princ prepozna. Silno se obraduje te je povede u svoj dvorac. Nije prošlo dugo, a Pepeljuga i princ su se vjenčali.


Post je objavljen 28.08.2007. u 16:01 sati.