Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

Primopredaja riječkoga prometnoga čvora

Danas je ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta sudjelovao u potpisivanju zapisnika o primopredaji riječkoga prometnoga čvora što se održao u Centru za održavanje i kontrolu prometa u Čavlima.
Naime, Kalmeta i predsjednik Uprave Autoceste Rijeka – Zagreb d.d Jurica Prskalo potpisali su 23. kolovoza 2007. godine Ugovor o izmjenama i dopunama Ugovora o koncesiji za građenje i gospodarenje autocestom Rijeka – Zagreb. Tim ugovorom se koncesijsko područje za autocestu širi na odsječak autoceste od čvora Orehovice do Rupe i od čvora Orehovica do čvora Križišće uključujući pristupnu cestu od čvora Draga do grada Rijeke te pristupnu cestu od čvora Križišće do Krčkoga mosta i Krčki most. Time Autoceste Rijeka – Zagreb d.d. sa prvim rujnom od Hrvatskih autocesta preuzimaju upravljanje i gospodarenje autocestom Rupa – Rijeka te Krčkim mostom i obilaznicom između Diračja i Orehovice.
Na dolazak Kalmete osvrnuo se župan Zlatko Komadina. On je rekao da nije otišao na taj, kako ga je nazvao, Kalmetin igrokaz iz razloga što je u pozivu kojega je dobio eksplicitno pisalo da se ne očekuje njegovo aktivno sudjelovanje. Osim toga, rekao je da ga više zanima završetak zaobilaznice nego sudjelovanje u igrokazu.
Rekao je da je Kalmeta u svojoj glavi najvjerojatnije već izgradio zaobilaznicu jer Rijeku zaobilazi već četiri godine, a to što je danas u Čavlima izjavio da će posjetiti županijsku i gradsku vlast u Rijeci 11. rujna, Komadini ništa ne znači jer ako se Kalmeta u tri godine nije udostojio posjetiti Rijeku i razgovarati o problemima, ne zna što se može riješiti u zadnja dva mjeseca Kalmetina mandata.
Stoga je Komadina zaključio da HDZ-ova vlast prakticira bahatost i to popratio izrekom «Ne ide zajedno europsko ponašanje i balkansko odijelo.»
Župan će zahtijevati službeni posjet Jurice Prskala, predsjednika Uprave Autoceste Rijeka-Zagreb d.d kako bi ga upoznao sa sadržajem sporazuma o prijenosu gradnje koji je danas potpisan u Čavlima te ga upozoriti koliki je potencijal tvrtke koja preuzima koncesiju.
I gradonačelnik Obersnel se na redovitoj konferenciju za novinare osvrnuo na Kalmetin dolazak te je objasnio zbog čega je, ipak, danas otišao na potpisivanje zapisnika o primopredaji riječkoga prometnoga čvora na Čavlima.
Iako nije bio u prilici održati govor, razlog njegova posjeta je bio taj da dokaže kako je drugačiji od onih koje kritizira. Dodatni razlog posjeta jest što ima rijetku priliku vidjeti ministra Kalmetu. Ipak ne može pravdati ponašanje Vlade koja ne dozvoljava gradonačelniku grada, na čijem se području odvija projekt, govoriti.
Također mu nije jasno zašto je širenje koncesije autoceste Rijeka – Zagreb obavijeno tajnošću. Zaključio je da je to praksa ministara koji dolaze u Rijeku i obilaze projekte financirane gradskim novcem uz gradonačelnike drugih gradova kao što je nedavno ministar Ljubičić obišao terapijsku zajednicu Pulac sa gradonačelnikom Malog Lošinja koji je HDZ-ovac.


Post je objavljen 30.08.2007. u 14:22 sati.