Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/classicalmusic

Marketing

Kratka biografija o Mozartu

Image Hosted by ImageShack.us


Prema ocjeni mnogih, najgenijalniji skladatelj u povijesti glazbe je autor Figarova pira i mnogih drugih genijalnih djela Wolfgang Amadeus Mozart. Čudo od djeteta, dječak koji je prije poznavao note nego slova i koji je već s tri godine počeo skladati jednostavne pjesmice, a s pet održavati koncerte, rođen je 27. siječnja 1756. u Salzburgu.
Bilo bi pogrešno vjerovati da se mladi Mozart nije igrao. Dapače, cijeloga života bio je djetinjasto razigran, ali je njegova glazbena nadarenost odmalena bila iznimna. U predškolskoj dobi napisao je niz skladbi koje su sačuvane zahvaljujući njegovu ocu Leopoldu i salzburškom kapelniku, također skladatelju. Sa sedam godina Amadeus održava senzacionalne glasovirske koncerte širom Europe. Nekoliko godina poslije, po sjećanju i po sluhu, bez greške će reproducirati skladbu Allegria čije su se note krile za isključivu upotrebu vatikanskog zbora, a koja se pjeva čak u devet glasova. S devet godina piše prvu operu Bastien i Bastiena, a s 13 dobiva mjesto koncertnog majstora u orkestru salzburškog nadbiskupa. Godine 1777. Mozart je nezadovoljan svojim statusom u Salzburgu, odlazi s majkom u Pariz, a nakon majčine smrti 1788. nastanjuje se u Beču, gdje se ženi Konstancom Weber, kontroverznom kćerkom kazališnog šaptača.
Počinje Mozartovo muževno doba, ispunjeno brigama . Genij velikog skladatelja ispred je vremena, što je uz njegov neobuzdani temperament izvor stalnih sukoba s mecenama, dvorskim i crkvenim moćnicima. Prisiljen sam posuđivati novac kod različitih lihvara i gulikoža, a pravi su mi prijatelji sve rjeđi - pisat će Mozart nekom prijatelju. Da bi preživio Mozart daje poduke iz glasovira i sklada po narudžbi mecena. Opera Otmica iz saraja postiže 1772. golem uspjeh, ali mu ne donosi i novčani probitak. Opera Figarov pir brzo je osvojila Europu, ali ne i konzervativni Beč.
Međutim, unatoč stalnim teškoćama Mozart stvara s nevjerojatnom lakoćom. Lijepu predigru operi Don Giovanni, po narudžbi direktora opere u Pragu, napisao je za jedan dan, a cijelu operu za dva mjeseca. Zato je Mozartova ostavština golema. 1791. Mozart sklada svoja najveća djela - operu Čarobna frula i veličanstveni Rekvijem, koji ne uspijeva dovršiti.

Umro je 5. prosinca 1791. u 35. godini života, u dobi kada većina umjetnika tek dostiže stvaralačku zrelost. Široka publika upoznala je Amadeusa u filmskoj verziji Miloša Formana i prihvatila ga ne pitajući se je li taj obješenjak na ekranu bio autentični Mozart.

Moje mišljenje o filmu - Amadeus

Mozart je u filmu Amadeus prikazan kao propalica , alkoholičar , siromah , ali to je u potunosti krivo . Život je proveo u slavi i triumfu , poznato je vec to da je bio cesto zatrpan dugovima , ali ne zbog njegove rasipnosti , već zbog njegove žene Konstance koja je novac cesto trošila na skupocjene krpice i ostale nepotrebne gluposti . Netočno je i to da ga je otrovao Salieri , Mozart je najvjerojatnije umro od upale slijepog crijeva , i to u velikim bolovima .

Najava za film Amadeus

Najbolja Mozartova djela :

Mozartovih Top Ten :
1. drugi stavak Koncerta za klarinet i orkestar u A duru
2. Ave Verum Corpus
3. Koncert za klavir br. 21 u C duru
4. Laduate Dominum
5. Lacrimosa iz Requiema
6. Soave sia il vento iz opere Cosi fan tutte
7. prvi stavak Koncerta za klarinet i orkestar u A duru
8. uvertira iz opere Figarov pir
9. prvi stavak Male noćne muzike
10. uvertura iz opere Čarobna frula

Nezna se gdje je Mozartov grob

Mozartov grob je izgubljen , izgubljen zbog toga što je Mozart zakopan u zajedničkoj grobnici ( grobnici za siromašne ) Vjerojatno zbog toga što je došlo do neke zabune u transportu ljesa prema groblju ili je bilo nešto drugo , to je samo još jedna neotkrivena tajna .

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket




Post je objavljen 30.08.2007. u 02:43 sati.