Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Ivo Sanader (ponovo) u sukobu interesa

Ivo Sanader
Ivo Sanader ovih dana ponovo se ogriješio o zakon o sprječavanju sukoba interesa. Zanimljivo kako je gotovo svim medijima promakla informacija koju je objavio business.hr gdje se navodi da je Ivo Sanader dobio popust od čak skoro 500 eura (3.650 kuna) za noćenje u „The Pucić Palaceu“ u Dubrovniku. Naime prema cjeniku dvokrevetna soba u kakvoj je odsjeo Ivo Sanader dođe 750 eura (5.475 kuna), dok je istu platio samo 273 eura (1993 kuna).

Prema zakonu o sprječavanju sukoba interesa jasno je definirano što se smatra darom i do koje visine državni dužnosnici smiju primati darove. Pa se tako u Članku 8. navodi slijedeće:
(1) Darom u smislu ovoga Zakona smatra se novac, stvari bez obzira na njihovu vrijednost, prava i usluge dane bez naknade koje dužnosnika dovode ili mogu dovesti u odnos zavisnosti ili kod njega stvaraju obvezu prema darovatelju.
(3) Dužnosnik smije zadržati samo dar simbolične vrijednosti i to najviše u vrijednosti do 500,00 kuna od istog darovatelja.


Iz ovog se jasno vidi da Ivo Sanader nije smio primiti nikakav popust veći od 500 kuna jer se i on smatra darom. Kako u cjeniku „The Pucić Palacea“ nigdje nema cijene od 273 eura Ivo Sanader trebao je platiti sobu po punoj cijeni. Da stvar bude još zanimljivija, glasnogovornik vlade Ratko Maček ponovo nije dozvolio novinarima fotografiranje računa kojeg je Sanader platio nego je isti dao samo na uvid, pravdajući se da je to premijerov privatni račun.

Post je objavljen 29.08.2007. u 09:48 sati.