Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Istaknuti HDZ-ovac i gradonačelnik Pleternice Franjo Lucić pronevjerio sredstva iz programa za branitelje

Franjo Lucić
Radio Vallis Aurea 17.07.2007 godine objavio je vijest da je Požeška županija tužila istaknutog čelnika županijskog HDZ-a, gradonačelnika Pleternice, vlasnika tamošnje tvrtke „Tofrado“ i član nadzornih odbora HC-a i HAC-a, Franju Lucića zbog nenamjenskog trošenja 20-ak milijuna kuna kredita dobivenih kroz programe „Branitelj – poduzetnik“ i „Poduzetnik II“. CNN blog u posjedu je opsežne dokumentacije i optužnog prijedloga. Sam optužni prijedlog možete skinuti ovdje.

Prema optužnom prijedlogu, Franju Lucića se tereti da je tijekom 2001. i 2002. godine na ime tvrtke «Tofrado» dobio 5 milijuna kuna za izgradnju doradne pilane ali što sukladno ugovoru sa tada Požeškom, a danas Podravskom bankom nije učinio. Novi kredit stigao je u vremenu od 2002. do 2004. na iznos od 2,5 milijuna kuna za tvrtku «Tofrado Bačvarija» koja se bavi izradom barrique buradi ali ni to nije utrošeno sukladno ugovoru jer je 21 posto sredstava potrošio za nabavku opreme a 79 posto za obrtna sredstva iako je prema ugovoru omjer trebao biti obrnut. Ugovore o kreditiranju možete skinuti ovdje.

Brata Franje Lucića, Dragu koji se navodi kao odgovorna osoba u Bačvaiji, okrivljuje se prema optužnom prijedlogu da je 2005. godine kroz kreditnu liniju «Lokalni projekti razvoja poduzetnika» dobio 12 milijuna kuna za izradu barrique buradi od čega je dio potrošen za kupnju opreme od «Tofrada» ali po višestruko većoj cijeni nego je stvarna nabavna vrijednost, odnosno da je riječ o fiktivnoj kupnji. Račune i ostalu dokumentaciju vezanu uz kupoprodaju možete skinuti ovdje.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Sporni apartmani
Osim toga u Županiji su dobili i anonimno dostavljenu dokumentaciju prema kojoj su obitelj Lucić te spomenute tvrtke uložili znatna sredstva za izgradnju apartmana u Srimi pokraj Šibenika u vrijednosti 22 milijuna kuna. Uvidom u imovinsku karticu Franje Lucića uočljiv je nesrazmjer između njegovih primanja i njegove bliže rodbine i stjecanja imovine koja je evidentirana kao promjena s datumom 5.10.2006 godine. Imovinsku karticu i izvatke iz zemljišnih knjiga možete skinuti ovdje

«Inicijativu za čitav slučaj pokrenula je Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Požeške županie, tražeći informaciju o tvrtkama i iznosima korištenih kroz kredite «Branitelj» i «Poduzetnik II». Potom je županijski odjel za gospodarstvo zatražio podatke od poslovnih banaka, obzirom da i sama Županija subvencionira braniteljske kredite sa jedinom postotnim poenom ukupne kamate. Temeljem podataka i uvidom u fakture utvrđeno je da sredstva nisu trošena namjenski, već prenašana iz jedne tvrtke u drugu međusobnim fakturiranjem, što otvara sumnju u njihovo stvarno korištenje», tvrdi Ronkov zamjenik za gospodarstvo Željko Čerti.

Ovaj optužni prijedlog nisu prvi problemi sa zakonom Franje Lucića. Još u rujnu 2006., kako je objavio Jutarnji list, Franjo Lucić prouzročio je prometnu nezgodu s teškim posljedicama naletivši svojim BMW-om X5 na Mirelu Gušterić. Kako se navodi u tekstu, čini se da je policija prilično traljavo obavila svoj posao s očitom namjerom zataškavanja, jer nije naložila vađenje krvi i urina što je zakonska obaveza pri takvim nesrećama.

UPDATE (19:14): Dopis iz Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti od 9. Srpnja 2007.

Post je objavljen 27.08.2007. u 09:57 sati.