Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Procedura? Što je to?

Free Image Hosting at www.ImageShack.usU petak 17.8.2007 godine Indeks je objavio vijest pod naslovom „Maček o privatizaciji Istre d.d.: Ponuda nema veze s ugovorom“. Zanimljivo kako još nitko nije reagirao već na samu tu izjavu, jer upravo u toj rečenici leži ključ svih problema.

Naime smisao privatizacije preko HFP-a je u tome da na osnovu ponuda odluči koja firma nudi najbolje uvjete privatizacije. Stručna tijela moraju proanalizirati sve pristigle ponudi i na osnovu njih sastave zaključak kojim predlažu upravnom odboru što im je činiti. Upravni odbor bi prema tim zaključcima trebao odabrati najboljeg ponuđača. No u praksi to nije tako jer je očito da se procedura ne poštuje. Postavlja se i pitanje na osnovu čega je onda to UO HFP-a odlučio da je Istra d.d. najbolje rješenje, ako ne na osnovu pristigle ponude? Jedini odgovor na to je da se tu radilo o netransparentnoj i samim time nepoštenoj trgovini ispod stola, jer svi ponuđači bi trebali imati jednake uvjete prilikom prikupljanja ponuda i procesa odlučivanja, što u ovom slučaju, prema samom priznanju Ratka Mačeka, očito nije bio slučaj.

Inače način na koji se krenulo s dokapitalizacijom Istra d.d. je ni više ni manje nego Kutlin sistem, na koji se upozorava od početka ove afere. Glas Istre od 10.8.2007 objavio je tekst o prvoj fazi dokapitalizacije Istra d.d. u kojemu se navodi da je Puljanka d.d. povećala temeljni kapital za 45,5 milijuna kuna. Ono što je sporno je da 30 milijuna kuna predstavlja prijenos nekretnina s Puljanke d.d. na Istru d.d. (obično prelijevanje iz šupljeg u praznog, jer je za poslovanje Istra d.d. posve nebitno da li je neka nova nekretnina u njezinom posjednu ili ne), 13 milijuna kuna predstavlja prebijanje dugovanja Istra d.d. Puljanki d.d. u periodu od 15.03.2006 do 30.07.2007 (bilo bi zanimljivo vidjeti kada su nastala ta potraživanja i kakva su to potraživanja, jer je uhodani model takvih privatizacija nabijanje nekakvih fantomskih troškova tvrtci kćeri koja se onda poslije prebijaju kroz dokapitalizaciju), a tek 1,46 milijuna kuna je svježi novac koji jedini ima stvarnu ulogu u procesu dokapitalizacije.

Post je objavljen 24.08.2007. u 09:31 sati.