Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/shayleee

Marketing

duugo sam izdržala bez posta..ZA SRAMEŽLJIVE

Od sramežljivice do brbljavice

Fantastična su bila ona vremena dok smo bili klinci, pričali smo "100 na sat", i nismo se brinuli hoćemo li nešto bubnuti. Kada bi nešto bubnuli, svi bi se smijali, i očekivali još sličnih šala, fora ili spontanih "provala"!

Ah, bila su to vremena, jer kako postajemo stariji i odrastamo, sve više puta smo dovedeni u situaciju kada bi najbolje bilo da prešutimo ono što smo namjeravali reći, jer nam se to može uzeti za zlo, netko može biti povrijeđen ili uvrijeđen i smatrati neku izjavu napadom na sebe. Nažalost, baš iz tog razloga, zbog vlastitog ili tuđeg iskustva, zatvaramo se u sebe, postajemo sramežljivi, radije šutimo, a drugi nas smatraju totalno nedruštvenim osobama, ili čak i nepristojnim, jer se vrlo često čini kao da bismo nešto željeli reći, a ne želimo to podijeliti s drugima.

Naravno, postoji više razloga zašto smo postali takvi, moguće je da se jednostavno možemo otvoriti samo pred osobama koje znamo jedno dulje vremensko razdoblje: braća, roditelji, najbolji frendovi. Te baš zbog toga s upoznavanjima imamo najviše problema, npr. pri dolasku u srednju školu, na faks, ili kada se nalazimo u situaciji kada moramo upoznati prijatelje naših prijatelja.

Svi bismo voljeli ostaviti dobar prvi dojam, a zbog te užasne sramežljivosti, u potpunosti smo sputani i ona nas spriječava da upoznamo nove ljude, jer neki od njih možda bi mogli biti naši novi najbolji prijatelji, samo kada bismo im pružili šansu. Razlog zašto smo takvi, možda leži u nekom razočaranju iz djetinjstva ili puberteta. U pubertetu smo najosjetljiviji, svađa s najboljim prijateljem, prijateljicom, roditeljima, braćom, a i neugodnosti koje smo doživjeli pred razredom ili pred profesorima mogu od nas stvoriti vječnu sramežljivicu, koja se boji ikad više zucnuti pred većom skupinom ljudi.

To povlači za sobom i mnogo teže stvari, npr. trema koju osjećamo za vrijeme čitanja referata pred većom skupinom ljudi, zatim kasnije na razgovoru za posao, zalaganje za sebe na radnom mjestu i slične situacije koje zahtijevaju osobitu dozu samopouzdanja, dovode nas do totalne blokade, i mi ostajemo bespomoćni, jadni i bez boljeg posla, bez povišice i s trojkom iz referata (a opće je poznato da referati, barem u školi, podižu ocjenu).

Naravno, Teen385 i ovog puta za tebe ima izvrsno rješenje kako od tebe učiniti pravu brbljavicu!

1. NE MISLI O SEBI!

Sjediš s frendicama u nekom kafiću, ludo se zabavljate, pričaš im viceve, prepričavaš svoju omiljenu seriju, no u tom trenutku dolazi dečko tvoje frendice kojeg još nisi upoznala. Osjećaš se kao da ti je netko zaključao usta ključićem i zatim ga progutao?
Za početak nikako ne misli o tome kako izgledaš, je li ti svaka vlas na svom mjestu, vidi li se ispod pudera onaj prištić od jutros, primjećuje li da se nisi baš najbolje počešljala. STOP! Ne misli o sebi! Opusti se, dozvoljeno je nakon upoznavanja "skočiti" do WC-a, pogledaj se u ogledalo, duboko udahni, reci sama sebi da ti to možeš, vrati se za stol, uživaj u glazbi koja svira u pozadini, uživaj u kavici koju piješ, ako sjedite na nekoj terasi, uživaj u suncu i vidjet ćeš bit ćeš totalno opuštena, i prvi dojam koji ćeš ostaviti bit će fantastičan.

2. USREDOTOČI SE NA SUGOVORNIKA!

S kim god razgovarala, i gdje, usredotoči se na sugovornika, bilo da je riječ o izlasku, kavi, razgovoru s profesorom ili šefom. Totalno neuljudno je odvraćati pogled od osobe s kojom razgovaraš, okrenuti glavu i promatrati prolaznike. Osoba s kojom razgovaraš to neće pripisati tvojoj sramežljivosti, već će te smatrati nedostojnim sugovornikom. Gledaj sugovornika u oči, djeluj zainteresirano i ubrzo će ti se sugovornik u potpunosti otvoriti, što će tebe spasiti od sramežljivosti, a on/ona bit će oduševljen tobom i smatrati te dostojnim sugovornikom.




3. OSMIJEH NA LICE!

Pri tom ne mislimo na onaj "glupavi-tupavi" smiješak na licu, niti na lažni osmijeh kada se osjećaš grozno, već iskreni osmijeh, kojim ćeš npr. pri nastupu pred većim brojem ljudi, ostaviti dojam osobito simpatične osobe, a i sama ćeš se osjećati bolje, jer smijeh itekako liječi, a pogotovo sramežljivost koje se treba samo osloboditi.




4. PAZI NA GOVOR TIJELA!

Govor tijela je itekako bitan! Tvoje ruke ne smiju nikako biti ispred tebe prekrižene na prsima, već postavljenje iza leđa (npr. za vrijeme izlaganja referata), pored tebe na stolici za vrijeme ispijanja kavice, ili ispred tebe na stolu za vrijeme razgovora za posao. Rukama, koje prekrižene držiš na prsima, ostavljaš dojam osobe koja ne dopušta da joj se itko približi i ne dozvoljavaš da te itko sasvim upozna. Ispravi leđa, nikako se nemoj držati pogrbljeno i hrabro i samopouzdano kreni u borbu protiv sramežljivosti!




5. BEZ ODGOVORA DA/NE, MOLIM!

Da, znamo da to zvuči kao tipična osnovnoškolska opaska, no nije ni to bilo bez razloga. Naime, postoje prijemni ispiti, kvizovi i slični oblici pismenog ispitivanja kada su odgovori da ili ne, jedini mogući. No, u razgovoru s nekim tko o nama nešto želi saznati, traži nas savjet ili jednostavno traži naše mišljenje, odgovori da ili ne, jednostavno su nepoželjni. U takvim situacijama, odgovori moraju biti potpuni, jer kao što se ta dotična osoba potrudila postaviti pitanje sa svim njenim rečeničnim dijelovima, tako se i od nas očekuje da damo najbolji mogući odgovor, i ne ostavimo dojam da nam je naš sugovornik dosadan i da nam se na njegova pitanja ne da odgovoriti.




+ MALI SAVJET

Pri odlasku s kave, s razgovora za posao, s mjesta održavanja referata ili jednostavnog upoznavanja, nikako ne bi bilo na odmet reći kako si uživala u razgovoru; kako je pravo zadovoljstvo bilo održati referat pred publikom čije ti je mišljenje jako važno; kako se nadaš da ćeš baš ti biti odabrana za taj posao jer je tvoj interes velik i smatraš se pravom osobom za to!
Ljudima je jako važno na koji način se opraštamo od njih, jer isto kao što je prvi dojam ujedno i najvažniji dojam, tako je i sa "zadnjim", jer odlazak bez pozdrava "baca u vodu" fantastičan dojam koji si ostavila na početku. Stoga glavu gore i postani prava brbljavica, u čijem društvu uživaju apsolutno svi!

Napisala: Mirta Combaj


Post je objavljen 22.08.2007. u 17:01 sati.