Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/irida

Marketing

PUT, PUTENOST, POT I PUTNJICA

22.08.2007.g.

PUT, PUTENOST, POT I PUTNJICA

Dragi moji, vidim da su se neki nad prošlim postom sablaznili. Namjera posta nije bila ni da vas šokira niti sablazni, nego je to bila doista potraga za kolokvijalnim izrazima….u svrhu što točnijeg prijevoda.

Vidim da je područje ljudske seksualnosti i dalje tabuizirano, kao da samo zabranjene (i grešne) stvari čovjeku mogu podići uzbuđenje. Dokle god je tako, bit će i silovanja. Ne moraliziram, pisala sam već o tjelesnosti i tjelesnoj komunikaciji i ne mali broj puta naglasila da je poštovanje i svojega i tuđega tijela uvjet zdrave seksualnosti i zdravlja uopće. I ne vidim zašto bi usvojeni anatomski nazivi (penis i vagina) bili poželjniji od nekih drugih, kad se radi o istim organima.

Bilo bi bolje da je ubijanje tabuizirano.

Nastavljam tom tjelesnom linijom, ali u nešto drugačijem tonu….

PUT je u korjenu riječi PUTENOST, koja bi doslovno značila tjelesnost, ali se obično misli i govori kao seksipil, ponekad ima konotacije raspusnosti, raskalašenosti (to je ono kad pustimo da nagoni vitlaju nama, umjesto da mi kontroliramo njih). Vi dopišite svoje viđenje ovih dviju riječi i smislova koji iz njih izviru.

POT je zaboravljena riječ za znoj. Pročitajte je u Tinovom NOTTURNU i recite kad ste je zadnji put čuli u kolokvijalnom govoru.

NOTTURNO

Noćas se moje čelo žari,
noćas se moje vjeđe pote;
i moje misli san ozari,
umrijet ću noćas od ljepote.

Duša je strasna u dubini,
Ona je zublja u dnu noći;
Plačimo, plačimo u tišini,
Umrimo, umrimo u samoći.

PUTNJICA me vraća u djetinjstvo jer sam je svakodnevno slušala iz majčinih usta. Igrali smo se ljeti goli i bosi u prašini koja se nemilice lijepila na naša zaigrana, oznojena tijela i stvarala prljavu skramu (još jedna riječ koju mnogi neće razumjeti) na našoj koži.

PUT+POT+ PRAŠINA=PUTNJICA

Ovo je doslovna formula nastanka riječi PUTNJICA, koja bukvalno znači prljavština na koži i to ne bilo koja prljavština, nego baš prljavština nastala od mješavine prašine i ostalih nečistoća sa znojem, na ljudskoj koži. Mama je strogo kontrolirala jesmo li dobro oribali tu PUTNJICU na nogama i iza ušiju gdje se najradije skupkljala. Nitko od nas djece nije htio riskirati da nas ona počne nemilosrdno ribati i strugati (imala je previše djece, previše posla i premalo vremena za neko nježno ribanje), pa smo svojski trljali nakupljenu prljavštinu, a ona se pod našim prstima RULJILA (evo još jedne riječi koja polako, ali sigurno izlazi iz upotrebe) u sitnim mrvicama i grudicama koje su plivale na vodi.

A možda PUTNJICA doista ima veze i s prašinom na putu….

Danas se bilo kakvo čišćenje kože trljanjem, utrljavanjem isl. naziva PILING (kakva čudna riječ, obzirom da se radi o ljudskoj koži).

Za kraj jedna moja prastara pjesma (na istu temu)…

GOVOR

Govor je vjetrenjača.

Prosijava riječi
Kroz vrijeme.

Milijuni sjemenki-riječi
sa njenih krila,
na leđima vjetra leti.

Na silnici
duha i uma
pucaju tvrde opne,
pa sa jezika
svako malo
novo dijete-riječ
u naše vrijeme skokne.
Istrošene, islužene riječi,
leže
u sarkofagu zaborava.

Eto dragi moji, u prošlom postu se isto radilo samo o riječima i ne zaboravite; moralnost i amoralnost se ogledaju u ljudskim djelima, a ne u nekim imenicama….., jer one kao i sve druge riječi niču iz ljudskog iskustva. Dakle, sve se prvo dogodi, pa tek onda imenuje.

Draga Anchi ti si me svojim komentarom navela da napišem ovaj post. Hvala!


Post je objavljen 22.08.2007. u 16:44 sati.