Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/smirjam

Marketing

IZBOR !!!

************Image Hosted by ImageShack.us


IZBOR

Ili ćeš jedno, ili drugo. Ili si "za", ili "protiv" – što je više od toga od zloga je. Odredi se: budi vruć, ili studen - inače fuj. I prije Ignacija, još u željezno doba znalo se: "Kuj ili ne mrči gaća!"

Magarac neki, kaže priča, stajao između dva plasta sjena. Oba jednako velika, oba jednako slasna. I mišljaše on: ako ću ovog, onda ništa od onog. Pa opet: ako ću onog, onda ništa od ovog. I ponovno tako. A tako bi valjda do danas da nije krepao od gladi.

Znam, ti si pobožan, i Bogu prepuštaš da upravi tvojim životom. Da on za te donese odluku. Gluposti! Bog ima pametnijeg posla, od kojih je i to da te blagoslovi u dobrom izboru – ili da tvoj loš izbor okrene u dobro, ako si u dvojbi radije išao na rizik nego ostao neodlučan. Jesi li u dilemi koji stalež odabrati, sve ti se svodi na: ili ćeš pred oltar, ili na oltar. Čekaš li da te Bog oženi, ostat ćeš sam.

Sjećam se kolege koji dvoumeći što je volja Božja: da ostane ili iziđe iz samostana? I u svojoj tjeskobi zatražio je proročku riječ od glasovitog duhovnika. Dobio je, upravo proročki odgovor: "Što god ti učiniš, to ti je i volja Božja!" Moli, dakle, i slijedi svoje mušice. Ne oklijevaj. Ne ostavljaj za sutra, što možeš učiniti prekosutra! (Šala mala. Jer dobro znaš što hoću reći…)

Dopustite mi na tren biser iz franjevačke duhovnosti. Franjo i Maseo hodali putem, slijedeći tako volju Božju. A onda se našli na raskrižju. "Kamo dalje?" upita Maseo. "Onim putem gdje je volja Božja", kaza Franjo. Ovaj se nađe u nama tako bliskoj situaciji. A Franjo pun Duha Svetoga posadi ga na sred raskrižja, i zapovijedi da se okreće oko sebe, sve dok mu se mozak i želudac nisu zamrsili. "Stani!" naredi Franjo. "A sada kreni!" Bauljajući, Maseo nasumice krene putem koji mu se slučajno pod nogama našao. Taj put je volja Božja.

Ignacije, tražeći volju Božju za sudbinu onog Maura, koji mu se drznuo dirnuti u Gospu pa u dilemi da li da mu zato bodežom presudi, odluku prepušta mazgi. Ova čudom nije krenula za Maurom, i tako se svetac, Bogu hvala, ovom zgodom nije mašio bodeža.

Ispravan izbor podrazumijeva odreknuće od klišejskog načina razmišljanja, i spremnost na iskorak. Da shvatiš o čemu pričam riješi zadatak: poveži svih donjih devet točaka u četiri neprekinuta poteza.

x x x

x x x

x x x


/p. Luka Rađa, SI
LJUBAV JE ZAISTA NESLOMLJIVA/

**************Image Hosted by ImageShack.us


Post je objavljen 21.08.2007. u 19:55 sati.