Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/potionsmaster

Marketing

UVOD U ČAROBNE NAPITKE

Čarobni napitci su smjesa sastojaka pomiješanih točno određenim redosljedom i u točno određenim omjerima masa koji tvore jedinstvenu magičnu otopinu, obično u tekućem stanju.
Čarobni napitci imaju moć promijeniti unutarnje osjećaje i misli osobe koja ih popije, navesti ju na radnje koje nikada ne bi poduzela u svijesnom stanju, promijeniti njezin vanjski oblik i karakteristike izgleda, te naravno, otrovati konzumatora.
Sada ćemo, dakle, izvršiti glavnu podjelu Čarobnih napitaka, prema načinu na koji djeluju na biće koje ih popije:

1. ČAROBNI NAPITCI KOJI DJELUJU NA ČOVJEKA
a) Otrovi i protuotrovi
b) Moderatori unutarnjih misli i osjećaja čovjeka
c) Moderatori vanjskog izgleda čovjeka

2. ČAROBNI NAPITCI KOJI DJELUJU NA ŽIVOTINJE
a) Otrovi i protuotrovi
b) Moderatori vanjskog izgleda životinja

Čarobni napitci se spravljaju u kotlićima, koji mogu biti proizvedeni u različitim veličinama, te biti izrađeni od različitih materijala. Sada ćemo navesti podjelu kotlića:

1. PO VELIČINI
Veličina kotlića može sezati od minijaturnih (za spravljanje napitaka koji iziskuju minimalnu količinu konzumacije kako bi djelovali), pa do gigantskih, koji su predviđeni za spravljanje velike količine napitka u jednom mahu zbog vrlo teških priprema i dugotrajnog procesa kroz koji svi sastojci moraju proći kako bi djelovali u zadanoj smjesi (Čarobni napitci uglavnom u sebi imaju zaštitu protiv kvarenja, te mogu potrajati mjesecima, pa i godinama ako ih se drži na mjestu gdje su zaštićeni od isparavanja).
U knjigama nikad nije navedeno od koje do koje veličine se kreću kotlići, iako pouzdano znamo da su učenici Hogwartsa dužni posjedovati kotlić standardne veličine 2 (stoga se pretpostavlja da se njihova veličina kreće od standardne veličine broj 1 do veličine broj 5).

2. PO MATERIJALU OD KOJIH SU IZRAĐENI
Kotlići mogu biti izrađeni od različita materijala, kao što su bakar, bronca, kositar, srebro, pa čak i zlato. Većina Čarobnih napitaka uglavnom nemaju posebno pravilo u kotliću kojeg materijala moraju biti spravljeni, ali postoje i rijetki Napitci koji iziskuju toliku preciznost u sastojcima, da ih je preporučljivo spravljati u kotlićima izrađenim od najfinijih materijala kao što su srebro i zlato, jer kod grubljih materijala postoji mogućnost od miješanja i ljuštenja slojeva materijala sa sastojcima, i u tom slučaju djelovanje Napitka bi bilo smanjeno ili čak potpuno izgubljeno.
Učenici u Hogwartsu dužni su posjedovati kotlić izrađen od kositra.

POVIJEST ČAROBNIH NAPITAKA
U prošlosti se znanost koja se bavila istraživanjem različitih sastojaka uzetih iz prirode i pomiješanih u smjesu nazivala alkemija. Najpoznatiji povijesni alkemičari su Paracelzus (Švicarska) i Nicholas Flamel (Ujedinjeno Kraljevstvo).
Revolucija u spravljanju Čarobnih napitaka zauzela je mjesto u 19. stoljeću kada je bilo uobičajeno nailaziti na ulične prodavače koji su kupcima nudili razne Napitke za sprečavanje boli, iscjeljivanja, a kao i danas, najpopularniji su bili ljubavni napitci.
Također treba spomenuti da su se neke vrste medicine razvile upravo od umijeća spravljanja Čarobnih napitaka.


DOMAĆA ZADAĆA (svi učenici dužni su zadaću poslati do sutra, 21.8. u 22h).
1. U koju kategoriju i podkategoriju, po Vašem mišljenju spadaju: ljubavni napitak, napitak za smanjivanje, napitak za iscjeljivanje, te napitak za uklanjanje boli? Molim obrazložite svaki odgovor.
2. Objasnite zašto je prilikom spravljanja nekih napitaka vrlo važna upotreba kotlića izrađenog od točno određenog materijala.
*Za dodatne bodove: Koja stajališta o prirodnim elementima je zastupao Paracelzus, a čime se točno proslavio Nicholas Flamel?

!!!OPREZ!!! Moje računalo s adresom dijana@r911.hr je u kvaru, pa mi svoje domaće zadaće šaljite na adresu arcticusbeckett@net.hr ili na lovro@r911.hr!

MOLIM SVE UČENIKE KOJI SU BILI NA PREDAVANJU DA SE POTPIŠU.
Srdačni pozdravi do sljedećeg sata,
Arcticus Beckett.

Post je objavljen 20.08.2007. u 17:28 sati.