Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/redarmyfaction

Marketing

Frakcija crvene armije

Frakcija Crvene Armije ( Rote Armee Fraktion; RAF) također poznata i kao Bader- Meinhof grupa bila je jedna od najutjecajnijih ljevičarskih, zapadno- njemačkih militantnih organizacija. Djelovali su kao "urbana gerila" od 1970. do 1993.

1960-te u Njemačkoj dolazi do ekstremne reakcije na nacističku prošlost. Mladi Njemci su se pitali zašto je generacija njihovih roditelja učestvovala u grozotama nacizma. Kada su shvatili da su mnogi bivši nacisti i dalje dio sistema i policije koja napada njihove demonstracije, ponekad i sa ubilačkom silom, mnogi su izgubili svaku vjeru u demokratski potencijal političkog poretka i okrenuli se oružanoj borbi.

Sve je započelo na studentskim protestima kasnih 1960-tih kada je tokom nereda smrtno ranjen protestant koga je ubila tadašnja zapadno njemačka policija.Vođa protesta je ubijen. Sve je to kulminiralo podmetanjem požara u par stanica policije od strane grupe: Torvald Prol, Horst Zenlajn, Gudrun Enslin i Andreas Bader

Andreas Bader je napisao "Kapitalistički sistem nikada ti neće dozvoliti da uživas u privilegijama koje imaju bogati. Morat ćeš se sam snalazit. Otmi od bogatih kapitalista govorio je Bader. Njemačkim vlastima je naročito teško padalo to što je mnogo mladih ljudi širom zemlje odobravalo ono sto je RAF činio. Tadašnje novinarske ankete pokazuju da bi svaki treći omladinac u Njemačkoj pružio utočište RAF-ovcima. RAF je ostao upamćen po velikoj podršci koju su uživali od strane stanovništva (naročito omladine)


Post je objavljen 19.08.2007. u 16:06 sati.