Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rejban

Marketing

Zašto je narasla cijena kruha?

Kruh

Zadnih tjedana bilo je puno vike i strke jer je kruh poskupio za nekih dvije kune. Ovo poskupljenje je bilo opravdano lošom žetvom i rastom cijena žita na globalnom i europskom tržištu od 6%. To je naravno vrlo zanimljivo i čisto ekonomski opravdan razlog da cijena kruha raste. A da li ste čuli od tome da je 2006. došlo do smanjenja cijena kruha u Hrvatskoj? Niste? E pa to je zato jer se to nije dogodilo, iako je 2006. cijena pala 6% s obzirom na 2005. zbog vrlo rodne godine.
Tu je link na članak koji se bavi time u Njemačkoj. U Njemačkoj je naravno sada cijena kruha porasla za 6%, na razinu cijena koje su bile 2005.
Zanimljivo je da u su i Hrvatskoj cijene kruha narasle za otprilike isti postotak, iako nije došlo do smanjenja cijena u 2006. O čemu se tu radi? O pohlepi. Čistoj, beskrupuloznoj pohlepi pekarske industrije.
Smanjenjem cijena žita u 2006. s obzirom na 2005. , a konzekventno time i brašna za 6%, povećala se pekarska marža za - jel'te - 6%. I sada se kad se vidjelo da žetva 2007. neće biti tako neuobičajeno plodna kao 2006., a prokleti nadri-ekonomisti pekari se navikli da na kruh deru maržu od kojih 26%, a 20%, a znaju da ljudi to mogu platiti - oni dižu cijene. I to ne pojedinačno po nekim zakonima ponude i potražnje, već cehovski, što je poprilično protuzakonito. Šiptari poluprokleti (nemojte se zavaravat - 90% pekara u Hrvatskoj su "sinovi Orla"). Navikli se derati previsoke cijene cijelu godinu dana i sad to opradavaju u ovoj godini "poskupljenjem" žita na razinu na kojoj je bilo prije dvije godine. Toliko o hrvatskom slobodnom tržištu.

Post je objavljen 19.08.2007. u 05:40 sati.