Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

POSAVSKO KOLO 2007

Dugi niz godina, 15.kolovoza katolička Crkva diljem svijeta slavi ponajveću marijansku svetkovinu, Veliku Gospu ili Uznesenje Blažene Djevice Marije na nebo. Ova svetkovina tradicionalno se slavi na prostorima naše općine, a na temeljima te tradicije iznikla je i manifestacija “Posavsko kolo”.
Centralno događanje manifestacije “Posavsko kolo 2007.“ je smotra folklora održana na trgu ispred odžačke crkve u poslijepodnevnim satima.

U mimohodu, koji je prethodio scenskim nastupima, dugu povorku sačinjavalo je osamnaest folklornih skupina iz cijele BiH i susjednih nam zemalja, Hrvatske i Srbije.
.
Smotra folklora, koja je uslijedila nakon svečanog mimohoda, još jednom je pokazala bogatstvo i živopisnost narodnih nošnji, arhaične, tradicijske oblike igre, glazbe i običaja, dokazujući tako kako nas upravo ta raznolikost i kulturne baštine ne dijeli nego zbližava i povezuje.

Na «Posavskom kolu 2007.» svoje učešće uzeli su:
HKD Napredak, Odžak
HKPD Silvije Strahimir Kranjčević, Bački Breg,
HKUD Izidor Poljak, Boće,
KUU Naša grana, Budrovci,
KUD Karaula, Travnik,
ZK Plehan, Zagreb,
HKC Bunjevačko kolo, Subotica,
HKUD Sveti Marko, Klobuk, Ljubuški,
HKUD Zov Posavine, Bosanski Brod,
KUD Komarevo, Sisak,
KUD Sloga, Guća Gora, Travnik,
HKUD Mladost, Domaljevac,
KUD Tomislav, Donji Andrijevci,
UH BIH Rodna gruda, Dugo Selo,
RKD Romski san, Brčko,
KUD Župe Sv Ante Padovanskog, Sijekovac,
KUD Seljačka sloga, Zadubravlje i
KUD Ravnica, Oštra Luka-Bok
Ova smotra iz godine u godinu okuplja u Odžaku tisuće naših sugrađana iz dijaspore svjedočeći koliko ovaj narod i kada je prepušten sam sebi, čuva svoju tradiciju i izražava svoje nacionale običaje i osjećaje.
Posebna atrakcija ovogodišnjeg “Posavskog kola” bio je veličanstven vatromet upriličen istog dana u večernjim satima iznad Odžaka.

izvor:www.tz-zupanijeposavske.ba


Post je objavljen 14.08.2007. u 20:09 sati.