Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ivancerovac

Marketing

Tečaj trombona - upisi počinju

Program nastave trombona za početnike u 4 tečaja

Ovim programom je predviđeno učenje trombona za početnike u trajanju 4 tečaja. Cilj je osposobljavanje učenika za samostalno i komorno muziciranje, kao i uvod u teoriju glazbe i solfeggio.

I. tečaj – zimski
Ciljevi: upoznavanje s instrumentom, postavljanje ambažure, postavljanje disanja, učenje pozicija na instrumentu, upoznavanje nota i teorije glazbe, intonativne vježbe, tehničke vježbe, mali kompozicije za solo trombon i uz pratnju, završni koncert solo kompozicija.

II. tečaj – ljetni
Ciljevi: nastavak upoznavanja pozicija, rad na ambažuri, ljestvice po kvartnom i kvintnom krugu, nastavak solfeggia i teorije glazbe, komorno muziciranje, intonativne vježbe, tehničke vježbe, završni koncert solo i komornih kompozicija.

III. tečaj – zimski
Ciljevi: nastavak s ljestvicama, povećavanje opsega, tehničke vježbe, solo kompozicije, komorno muziciranje, upoznavanje s drugim glazbenim stilovima i mogućnostima instrumenta.

IV. tečaj – ljetni
Ciljevi: solo kompozicije i komorno muziciranje, nastavak upoznavanja s drugim glazbenim stilovima, završni solo koncert u trajanju 15 minuta po učeniku, te koncert komorne glazbe sa svim učenicima.


O samom instrumentu

Trombon je jedan od najstarijih instrumenata na svijetu. Njegovi počeci sežu još u biblijsko vrijeme s pričom o padu grada Jerihona. Princip na kojem instrument proizvodi zvuk nije se mijenjao od tada. U rimsko doba davni prethodnik po nazivu buccina – velika truba, uz zadržavanje važnosti pri religijskim obredima, postaje dio vojnog instrumentarija i tako se počinje širiti Europom.
Za vrijeme srednjeg vijeka trombon se koristi kao prateći instrument u crkvenoj glazbi i ima velik značaj u glazbi tog vremena. Također, instrument se počinje usavršavati i oko 1500. godine poprima svoj karakteristični izgled u obliku slova «S».
U orkestar ulazi u vrijeme W. Glucka i njegove opere «Orfej», ali punu vrijednost tek ostvaruje nakon Mozarta i Beethovena.
U doba romantizma dalje se radi na usavršavanju tehnike instrumenta, te postaje sve omiljeniji i kao solistički instrument.
Danas se trombon može naći u gotovo svim vrstama glazbe: od klasične glazbe do jazza, bluesa, rocka, reggea..., a i svim vrstama orkestara - od puhačkih orkestara do simfonijskog orkestra. Također se koristi i u komornoj glazbi, najčešće u formi trombonskog kvarteta i puhačkog kvinteta.



Post je objavljen 28.08.2007. u 08:00 sati.