Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

KUD 'Luč' obilježio 35. obljetnicu postojanja

KUD 'Luč' iz Luča, u subotu 11. kolovoza obilježio je 35. obljetnicu svoga postojanja. Ponosni na ovaj veliki jubilej, Lučani su pripremili bogat jednodnevni program na športskom terenu NK 'Luč'.
Manifeastacija je započela zajedničkim kolom svih sudionika, folklornih skupina i gostiju u središtu mjesta, nakon kojeg je krenuo svečani mimohod kojeg su predvodila dva konjanika. Uz domaćina, KUD 'Luč' nastupile su folklorne skupine iz Hrvatske i susjedne Mađarske, KUD 'Bilje', KUD 'Ivanić' iz Ivanić Grada, 'Dola' iz Kašada (R. Mađarska), KUD 'Slavonska Vila' iz Marijanaca i pjevačka skupina 'Šokadija' iz Strizovojne. Osim nastupa folklornih skupina, posjetitelji su mogli uživati i u izložbi starih fotografija, te starih novčanica od kojih su neke iz vremena Austro - Monarhije, točnije 1907. godine. U večernjim satima uslijedilo je druženje svih sudionika i gostiju uz tamburaški sastav 'Fijaker' iz Osijeka. Programu manifestacije nazočili su i tajnik Ministarstva unutarnjih poslova Ivica Buconjić, načelnik Općine Petlovac, te ostali županijski dužnosnici.
KUD 'Luč' koji je služeno započeo s radom 1972. godine, nastupao je diljem Hrvatske, u Zagrebu, na Đakovačkim Vezovima, Vinkovačkim jesenima, Baranjskom Bećarcu i ostalim velikim manifestacijama, a više puta nastupio je u Republici Mađarskoj. O vrijednosti lučkih narodnih nošnji, kojih je nakon Domovinskog rata ostalo vrlo malo, govore brojna 1. i 2. mjesta koja su osvajali članovi Kud-a na izborima najljepše narodne nošnje za divojke, snaše i momke. KUD 'Luč' jedno je od značajnijih društava u Baranji upravo zbog toga jer na svojim nastupina prikazuje izvorne plesove i pjesme podravskog djela Baranje koje se bitno razlikuje, kako u samim običajima tako i po narodnoj nošnji, od drugog dijela Baranje, onog podunavskog.
IZVOR:www.radio-baranja.hr

Post je objavljen 12.08.2007. u 13:51 sati.