Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/greeneyedgirl

Marketing

The science of baby names

Jeste li ikada čuli za zanimanje poput “baby name consultant” ili “nameologist”? Nisam ni ja sve do juče kad su na Today Show (jutarnji program na NBC koji gledamo dok se spremamo na posao) prikazali reportažu o imenima beba i kako današnji moderni rodetelji izabiraju imena za svoje potomke. Naravno, morala sam gledati jer ne želim da mi tu nešto propustimo jer ipak, kako rekoše u reportaži, “ime bebe odlučuje njegovu/njenu sudbinu” i “čitav život bebe zavisi od imena” (rekli su nešto u tom smislu, no možda ne bas tim riječima). I zbog toga oni dobri, marljivi roditelji unajme osobu koja je po zanimanju baby name consultant da im pomogne odabrati pravo ime za njihovog budućeg kmečavca. Po onome što sam vidjela taj mi se posao nije učinio ni malo lagan – prikazuju ženu koja na tabli piše razna imena u kombinciji sa srednjim imenima i prezimenima, onda su tu i kombinacije inicijala… ma kažem vam, nauka prava (primjećujete li moj sarkazam!?!)

Sljedeći dio reportaže je o značenju imena – Tiger (prikazuju Tigera Woods kako zamahuje onaj svoj štapić za glof) je pun adrenalina i energije, Bill (na ekranu su Bill Gates i Clinton) je humanista, on voli da pomaže ljudima, Matt (ovaj put prikazuju sliku jednog od voditelja Today Show-a, Matt Lauer-a) je avanturista, njemu brzo dosade iste stvari, a Janet (reporterka ove nadasve poučne priče) je “reliable, you can count on her to get the job done”.

Ma zaista…. Vidite kako su to oni sve proučili i protumačili na nas common folks.
Ali najbolji dio reportaze tek dolazi. Ako baby name consultant nije dovoljan za vas, tu se nalazi i gospođa koja je po zanimanju nameologist (ne znam ni kako se to tačno piše), znači ona je specijalista za imena. Gđa. Nejmolodžistica naplcuje $300 po satu za svoje savjete i veoma je busy jer zaista kakvi su to roditelji koji ne žele najbolje ime za svoju bebu. Priča se nastavlja sa mladim parom kojem je ta dotična gospođa pomogla odlučiti da je Matthew ipak bolje middle name od Robert.

Naravno, zabrinuta sam… kako sad da dragi i ja sami izaberemo ime za našu bebu. Pa šta je nama, nismo mi specijalisti za tako nešto. Nema nam druge nego traziti nameologist-u (yeah, right!).


Post je objavljen 16.08.2007. u 22:07 sati.