Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

HFP dobro radi svoj posao, upravni odbor je taj kojeg treba raspustiti

U srijedu, 15.8.2007 na Indeks portalu je osvanuo tekst popraćen dokumentacijom o nepravilnosti u privatizaciji Istra d.d. gdje je odlukom upravnog odbora HFP-a odlučeno da se prihvaća ponuda Puljake d.d. Iz nekih razloga Indeks nije objavio sve zanimljive dokumente već samo dio njih. U međuvremenu, proširena dokumentacija stigla je i na adresu CNN bloga i možete je skinuti ovdje.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Zaključci stručnih službi HFP-a
Razlog zašto smatramo da su ovi dokumenti od velike važnosti je što se iz njih jasno vidi da su stručne službe u HFP-u dobro odradile svoj posao, ali da su oni koji odlučuju, u prvom redu Polančec kao predsjednik upravnog odbora, zanemarili stručno mišljenje i odlučili glasati po nekom svojem nahođenju koje samo oni mogu razjasniti. Da pojasnimo…

U zaključcima i prijedlozima koje je sastavio HFP, a potpisao Damir Ostović (dakle govorimo o periodu prije njegove smjene) nigdje se niti ne razmatra ponuda Puljanke d.d. jer se njihova ponuda u analizi (stranice 2, 3 i 4) smatra najlošijom te se predlaže ili prihvaćanje nekog od druga dva ponuđača ili rušenje natječaja. Čak je na stranici 2 jasno naznačeno da je potpuno neprihvatljiv prijedlog Puljanke d.d. da se kao sredstvo osiguranja koristi založno pravo na nekretninama Istra d.d. Iz tih dokumenata jasno je vidljivo da Puljanka d.d. nikako nije smjela biti izabrana, da su stručne službe HFP-a dobro odradile svoj posao, da bi na kraju Polančec ipak odlučio suprotno.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Pisma potpore
Ono što je svima promaklo nalazi se na stranici 3 i baca jedno zanimljivo svjetlo na cijeli slučaj. Pri dnu stranice nalazi se slijedeća rečenica: „Pisma potpore: pismima potpore ponudu ponuditelja Puljanka d.d., Pula podržali su Istarska županija, kabinet župana, Ivan Jakovčić, gradonačelnik Pule Luciano Delbianco, Sindikat trgovine gđa Ana Knežević, SSSH, Ured za istarsku županiju gosp. Slobodan Kapor.“ U prijevodu, oni koji su se deklarativno zauzimali za reviziju pretvorbe kao što su sindikati i oporbeni političari u Saboru, odjednom su dali svoju potporu za privatizaciju po Kutlinom modelu; onom istom modelu protiv kojeg su godinama vikali da je pretvorba i privatizacija bila velika pljačka.

Navedena pisma potpore nikako se ne smiju protumačiti kao olakotna okolnost za Damira Polančeca, u smislu da je on samo napravio onako kako su svi htjeli, jer struka je jasno rekla da je to neprihvatljivo i njihovo je jedino mišljenje prema čijemu upravni odbor treba dalje postupati. Gore potpisani pak, očito je, branit će se da su radili u interesu radnika, jer da je Puljanka obećavala zadržati sva radna mjesta i bla, bla, bla… znate već sve te fraze napamet. Pitanje je samo jesu li i oni svjesno sudjelovali u privatizaciji po Kutlinom modelu i jesu li i oni računali na svoj dio kolača?

Zaključak svega je da su USKOK i Državno odvjetništvo potrošili milijune kuna na fantomsku operaciju „Maestro“ u kojoj su zatvorili tri potpredsjednika, a jednome od njih „čak“ dokazali da je na tuđi račun putovao u Monte Carlo i na poklon dobio peku, dok ovako očit primjer, u najmanju ruku, neodgovornog raspolaganja državnom imovinom, njima nije bio nimalo upitan.

Post je objavljen 16.08.2007. u 19:34 sati.