Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/fallforgrase

Marketing

Iron Maiden-Biografia

Iron Maiden, danas sinonim heavy-metala, osnovan je 1975. Njegov osnivač Steve Harris, osim frontmena ima i ulogu basista, uz gitariste Adriana Smitha, Dave Murraya i Janicka Gersa, bubnjara Nicku McBraina te pjevača Brucea Dickinsona. Ukupno su izdali 25 albuma, od toga 5 live-albuma, 5 best of, 14 studio i jednu PC-igru (Ed Hunter) s nekim njihovim izvedbama. Njihova maskota, Eddie, ne može se svrstati niti u jednu skupinu "čudovišta". Izgledom podsjeća na spoj kostura i zombija.

Iron Maiden je prvi album britanske heavy metal grupe Iron Maiden, pušten u prodaju 14. travnja 1980. Bio im je to prvi full length album. Dosegnuo je 4. mjesto na britanskoj top-listi.

Pet mjeseci kasnije album je izdan u SAD-u od Harvest/Capitol Recordsa, a nedugo zatim od Sancturary/Columbia Recordsa u SAD-u s pjesmom Sanctuary, koja je u UK-u bila objavljena samo kao singl, dodana u listu pjesama. 1998 album je bio reizdan zajedno sa ostalima prije albuma X-Factor.

Bio je to jedini album kojeg je producirao Will Malone, koji je imao nedostatak zanimanja za projekt i dopustio je bendu da producira većinu albuma sam.Bend (posebno Steve Harris) je kritizirao kvalitetu produkcije, ali mnogo fanova vole neuredan zvuk (skoro kao punk) u tim pjesmama. To je bio jedini album u kojem je svirao gitarist Dennis Stratton, koji je napustio bend kratko vrijeme nego što je album objavljen. Nedugo zatim zamijenio ga je Adrian Smith. "Transylvania" je dobro poznata instrumentalna pjesma koju je napisao osnivač i basist Steve Harris. Pjesmu je kasnije izvela grupa Iced Earth na albumu Horror Show. "Strange World" govori o distopijskom društvu, u kojem ljudi nikad ne stare.

U međuvremenu, pjesma "Charlotte The Harlot" koja opisuje stvarnu prostititku Charlotte.

Sedmominutna epska pjesma "Phantom Of The Opera" još uvijek je fanovima jedna od najboljih pjesama tog doba, i još uvijek svira na mnogo koncerata Iron Maidena, pjesma "Iron Maiden" često signalizira ulazak maskote benda - Eddieja na pozornicu.

"Running Free" je 23. veljače 1980. objavljen kao singli dosegao broj 34 na britanskoj ljestvici top-singlova. Bend je izveo pjesmu uživo u britanskom tv showu Top Of The Pops. Običaj glazbenika je bilo da izvode mimiku za vrijeme pjesme, a Maideni su bili prvi bend koji je izveo pjesmu bez mimike na showu još od benda The Who 1972.

"Sanctuary" singl izdan je 7. lipnja i dosegnuo broj 29 na britanskim top-ljestvicama.Nakon pjesme bila je imenovana menadžment kompanija Roda Smallwooda.

Re-Release 1998. godine osim pjesme "Sanctuary" ima još i drugačiji omot. Slika je ista, s razlikom što je ponovno nacrtana. Ali, ipak, na stranicama Iron Maidena i na novijim reklamnim posterima prikazuje se originalna verzija umjesto "nove".

Dugačak put do današnjeg sastava Iron Maidena je započeo davne 1975. godine, kratko nakon što je basista Steve Harris otišao iz benda Smiler. Razlog tomu je bio što se Harrisovim kolegama nisu svidjele njegove pjesme. Naziv za novi bend je Harrisu pao na pamet prilikom gledanja filmske adaptacije Man in the Iron Mask. Naziv Iron Maiden označava srednjevjekovnu spravu za mučenje.

Steve Harris i gitarist Dave Murray su dan danas najstariji članovi benda, prisutni gotovo od samoga početka. Bend je imao dvanaest različitih sastava u 70im godinama. Iako je Iron Maiden bio pod enormnim utjecajem nekolicine bendova kao što su Deep Purple, Led Zeppelin, Black Sabbath, UFO, Yes, Wishbone Ash, Apocalypse, Queen te Judas Priest, njihova najranija ostvarenja nesumnjivo nalikuju na punk.

Pravi Iron Maidenov uspjeh počinje 1978. godine kada se Harrisu i Murrayu pridružuju vokal Paul Di'Anno te bubnjar Doug Sampson.

U to vrijeme Iron Maiden postaje prava senzacija u engleskim heavy metal krugovima. Bend svira već tri godine i skuplja popriličnu količinu lojalnih fanova, no još nemaju snimljen niti jedan album. To se mijenja na staru godinu 1978., bend snima jedan od najpoznatijih demo albuma u povijesti hard rocka, The Soundhouse Tapes. The Soundhouse Tapes čine četiri pjesme, a svih 5000 primjeraka biva prodanu u roku od nekoliko tjedana. Kasnije se The Soundhouse Tapes može pronaći pod enormnom cijenom od nekoliko tisuća dolara, sve do ponovno izadnja 1996. godine. Dvije pjesme na demo albumu, "Prowler" te "Iron Maiden" dostižu prvu poziciju britanske metal ljestvice.


Post je objavljen 16.08.2007. u 14:47 sati.