Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjigazaplazu

Marketing

Spremačica u svemiru

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

«Blog-sf», zbirka kratkih priča, uredila Irena Rašeta, Mentor, Zagreb, 2006.

Potkraj prošle godine među književnu publiku lansirano je sedam-osam knjiga s tekstovima (prozom ili esejima) koje su njihovi autori prethodno objavljivali na svojim blogovima. Toj medijski prilično zapaženoj oluji blogerskih oknjiženja za nekoliko je mjeseci prethodila zbirka «Blog-sf» koja se, povijesne istine radi, treba zabilježiti kao najprvo objavljivanje blogerskih uradaka na papiru u Hrvatskoj.

Od dvanaest priča uvrštenih u ovu zbirku, odabranih natječajem, dvije su (prva i zadnja) genijalne, antologijske vrijednosti, samo zbog njih vrijedilo bi imati ovu knjigu (koja se, uzgred, za samo 15 kuna može naručiti preko bloga http://sferakon.blog.hr/). Autor prve je Dario Rukavina – Porto, naslov joj je «Ima li piljaka tamo gore, na jugu», a smještena je u – Istru, u apokaliptično ozračje budućnosti, u doba kada crta razgraničenja interesnih sfera između Albanaca i Kineza prolazi između Umaga i Novigrada. Ovaj je autor inače poznat po pričama u kojima spaja tradicijsko duhovno nasljeđe Istre s fantastičnim i futurističkim motivima, a u ovoj gorko-romantičnoj priči glavna se junakinja, divovska djevojčica nastala genetskim inžinjeringom, našla biti žrtvom perverznog političara-pedofila. Priča ima odličnu atmosferu, s mnoštvom sitnih ali zamjetnih aluzija na stvarni svijet i njegove moguće buduće sudbine, a njena temeljna znanstvenofantastična potka izvrsno je razrađena, pravi mali biser.

Na kraju zbirke čeka nas još jedan biser, priča «Budna među zvijezdama» Tatjane Jambrišak, već afirmirane žanrovske autorice. U kastinskom društvu daleke budućnosti, nemaju svi jednake šanse, pa se glavna junakinja ove priče ostvarenju svojih snova o putovanju ka zvijezdama približava najbliže što može s obzirom na svoj društveni status: zaposlivši se kao spremačica u Institutu za fiziku, što joj uskoro, mješavinom pukog slučaja i dugogodišnjeg marljivog prikupljanja znanja, daje šansu da postane i spremačica na – međuzvjezdanom brodu. Motivski neobična, ugođajem vrlo bliska početnim poglavljima negdašnjih pomorskih romana za mlade, ova priča iz dosad neuobičajenog kuta zahvaća u znanstvenoj fantastici dosta rijetku socijalnu tematiku.

Između ove dvije vrhunske priče, deset je uradaka vrlo širokog tematskog spektra. Andrea Kovač u priči «Sam svoj… vlasnik» problematizira pitanje osobnosti i prava umjetno stvorenih bića. Blaženko Karešin u priči «Moj dragi NLO» sličnu temu podiže na razinu prava inteligentnih strojeva, ali iz izvanzemaljske perspektive. Irena Bettzüge u priči «Nova Zemlja» zemaljske kolonizatore dalekih planeta ogoljuje od humanih osobina i time ih zapravo vraća korijenima društva koje su uništili odnosno iz njega pobjegli.

Priča «Nepredviđena situacija» Ariane Meleš Miljević bavi se identitetom svjesnih bića na razmeđi organskog, kibernetskog i astralnog obličja. Pavle Ćosić u priči «Ponekad stavim ruku na čelo i kažem sebi: Leposava, prava si seljanka» gradi humoresku oko motiva izuma spravice za lakše snalaženje u prenapučenom i do krajnosti tehnologiziranom, ali i dehumaniziranom velegradu. Vlado Gašperov u ovoj zbirci ima dvije priče: «Željeni zaborav» o svjesnom odbacivanju dugovječnosti što ga omogućuje tehnologija budućnosti, i «Putovanje» o turističkim vremenskim putovanjima u «čišću» prošlost ljudi iz postapokaličnog 26. stoljeća. Autor pod pseudonimom Wall u «Kasandri» razvija crnohumornu krimi-priču smještenu u skoro pa današnje vrijeme, a Maja Ribarić, inače Buzećanka, u priči «Martin B. (73)» kroz sudbinu ostarjelog političara daje sliku moguće totalitarne budućnosti izraslog iz «sasvim normalne» demokracije. I naposljetku, Dalibor Kezele u minijaturi «Zelenooka» ljude 20. stoljeća smješta u eksperimentalni rezervat tehnološki razvijenije, ali prilično neodgovorne civilizacije budućnosti.

(objavljeno u Glasu Istre, 17. veljače 2007.)

Post je objavljen 15.08.2007. u 12:04 sati.