Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/obsijana

Marketing

Vrijeme je da se krene 3 ...

Neke prednosti Therma-ray ploča koje su nas pridobile su sljedeće. Definitivno nije neka nauka spojiti grijaču ploču na struju i to može napraviti svatko sa malo znanja o elektroinstalacijama. Nema potrebe za plinskim instalacijama koje su ipak prilično opasno osjetljive na nestručnost, a kako vidim postoji prava mala nauka oko spajanja podnog grijanja i raznoraznih proračuna. Apsolutno nešto što ne bi mogao napraviti netko bez većeg iskustva u istom. Koncepte sa radijatorima nismo niti uzimali u obzir osobito što je zahtjevalo daleko ranije planiranje grijanja i opet ljude sa iskustvom. Naravno iskustvo je potrebno kako bi se postigao neki optimum.

Iskreno incijalni princip grijanja u razgovoru sa arhitekticom nije predviđao ništa više od termo peći. Kako nas je takva nerazriješena situacija prilično kopkala ove grijače ploče došle su kao naručene. Ne zauzimaju mjesto poput nekih principa grijanja. Mogu se smjestiti u strop, a postoji varijanta i za pod, odnosno smještaj u glazuru. Moram priznati je centralno podno grijanje nekako u modi, prema silnim incijalnim pitanjima prijatelja koja su se pojavljivala u ranoj fazi gradnje, no nas je odvratilo zbog dvije stvari. Prva je nekakva nemogućnost postavljanja ispod drvenog poda, a mi ipak imamo sa jedne strane prilično tradicionalne poglede. Drugi razlog je prema nekim mišljenjima prevelika tromost podnog grijanja. Ja nisam, da sam znao, bio nikada u prostoru koji je bio grijan tom tehnikom, no poznanik voditelja gradilišta ima prilično neugodna iskustva sa implementiranjem istog na području Pule. Naime poznanik je dugo vremena živio i radio u Švedskoj, te je naravno po povratku u svoj novi životni prostor, implementirao isti princip koji je imao i daleko hladnijem kraju. Rezultat je po njemu bio krajnje nesnosan. U Puli su prilično blaže zime, sa ipak prisutnim značajnim oscilacijama u dnevnim i noćnim razdobljima, koje po njemu nikako ne pružaju dobru okolinu za tromost podnog grijanja. Nakon cijele priče jedina opcija bilo je postavljanje u strop i početak silnih rasprava o kolanju zraka i kretanju 'topline'.

Treći razlog koji nam se odmah svidio je mogućnost individualnog postavljanja temperature prostorija preko samostalnih termostata. Ključna prednost iste je kvaliteta življenja uz racionalniju potrošnju struje, jer definitivno temperatura sobe u kojoj se samo spava ne mora biti jednaka dnevnom prostoru u kojem se aktivno boravi. Na kraju krajeva netko niti ne voli previše tople sobe, ali sa druge strane postoji jednostavna i prilično precizna mogućnost postavljanja temperature prema individualnim željama. Uz naravno uvjet da se osobe koje dijele isti prostor slože negdje na sredini.

Četvrti razlog je proizvod termostata, odnosno njihove mogućnost uvjetno rečeno programiranja. Ono što smo primjetili u našoj testnoj instalaciji je da vam nikako ne treba mogućnost da postavite neovisnu temperaturu za svaki mogući polusatni interval za bilo koji dan u tjednu, odnosno ukupno 7*24*2 samostalnih temperatura unutar tjedna. Odlučili smo se da nam je nekakav optimum mogućnost definiranja dvije temperature te biranje četri perioda u radnom danu odnosno vikendu unutar kojih se izmjenjuju dvije temperature koje termostat mora održavati. Naravno periodi se mogu povezivati bez potrebe za izmjenom. Zanimljivo je da postoji dosta termostata koji imaju takve mogućnost, no kao što sam već u prijašnjim postovima opisivao dodatne karakteristike koje limitiraju izbor su iznos struje koji mogu izdržati i sposobnost da rade u vlažnim uvjetima. Oni koji pozorno prate blog možda se sjećaju da sam naveo da smo se odlučili za dvije vrste termostata koje smo u ono vrijeme naručili da dođu. Svi su naravno stigli i velik dio njih je već instaliran. Ono što smo se malo preračunali je definitivno veličina Cewal Easycrono termostata. Izabrali smo dvije vrste termostata. To su Devireg 535 i Cewal Easycrono. Cewalov termostat je odabran prvenstveno jer košta skoro duplo jeftinije (401 prema 711 kn, uz popuste) za prostore koji ne trebaju previše grijača i koji nemaju potencijalnu vodenoparnu atmosferu. Ono što se nismo očekivali je definitivno njihova veličina, koja je skoro 2.5 puta veća od Devireg-ovog proizvoda. Tako da znate ako vam to može predstavljati ključno odluku oko izbora. Sa druge strane easycrono zahtjeva bateriju i ne zahtjeva izvor stuje za rad, a to znači da se može ugraditi jednostavno ugraditi u postojeću strujnu instalaciju jer su dovoljne dvije žice. Naravno cijela ova priča oko programabilnosti je bitna za efikasnije trošenje struje, odnosno 'netrošenje' kada nije potrebno.

Peti razlog je potrošnja iliti efikasnost grijanja. Naravno da ovo nije najjeftiniji način grijanja jer se struja sama po sebi ne smatra najjeftinijim izvorom energenta za grijanje, no definitivno je najpraktičniji, a i ima je na pretek. Sada bi se mnogi iz HEP-a zgrozili, no ja sam zagovornik nuklearne energije kao izvora struje, a materijala ima po nekim pričama prilično dovoljno. Očekujem da Plomin 4 u daljnjoj budućnosti bude nuklearka. Glede same efikasnosti u odnosu na druge potpune sustave grijanja, ne mogu reči ništa, jer naravno nisam imao prilike proučavati njihovu efikasnost. Ono što iz prve ruke mogu kazati da je sasvim prihvatljive potrošnje u usporedbi sa grijanjem na termopeći koje znaju biti dosta efikasne uz neke druge faktore poput dirigirane struje, a milenij kvalitetnije, praktičnije i ugodije.

Instalacija

Cijela ova repeticija već kazanog o grijanju na možda drugačiji način je uvod u veliki posao instalacija grijanja u kuću. Instalaciju grijanja nije moguće odvojiti od još jedne velike priče a to je zatvaranje stropa knauf pločama. Osobito što su same dimenzije grijačih ploča uvjetovale neke konstruktivne situacije vezane uz nosače knauf ploča.

(nastavak drugom prilikom)

Post je objavljen 14.08.2007. u 22:11 sati.