Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dijamantnidvorac

Marketing

Velika Gospa

Jedan prigodan tekst časne sestre Valentine Mandarić:

U svojoj burnoj i teškoj prošlosti hrvatski narod se uvijek utjecao zagovoru Blažene Djevice Marije. U njoj je pronalazio vjernu čuvaricu i zagovornicu te je u znak zahvalnosti, njoj u čast, podigao brojne oltare, kapele i svetišta. Na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije - Veliku Gospu - nepregledno mnoštvo vjernika u mnogobrojnim hrvatskim Marijinim svetištima i ove će godine posvjedočiti svoju pobožnost i odanost Mariji.

Za kršćane je svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije radost zbog Marijine slave. Slave koja ne zasljepljuje. Ona nam je bliska, jer »uznesenje na nebo« ne znači da nas je Marija napustila. Ono što teološki govor naziva nebom nije neodređeni prostor, dalek ili stran našem svijetu. Marija nam je ostala bliza. Kada je zazivamo, ona nas pozorno sluša i zauzima se za nas. Kolike će joj molitve i zazivi za pomoć biti upućeni; koliko li će se svijeća zapaliti pred njenim oltarima!

Image and video hosting by TinyPic

Što to kršćani slave? Marija je, kako nas Crkva uči, uznesena na nebo i okrunjena za kraljicu neba i zemlje. Prijestolje je simbol kraljevskog dostojanstva. Na prijestolju stoji Krist Pantokrator. Gdje je onda Marija? Koje je njezino mjesto? Koja je njezina uloga? Stvarno Kristovo prijestolje je Marija, osoba, živa, ljudska. U antici se dostojanstvo majke mjerilo veličinom sina. Ako je Krist Kralj svemira, Mariji pripada čast Kraljice. Nazvana Kraljicom, Marija mora preuzeti dio u upravljanju nebom i zemljom. U kojem smislu to možemo razumjeti? U Kristu, s Kristom i po Kristu svaki vjernik je pozvan upravljati svijetom. Krist je istinski kralj svemira i ljudi. Ali da bi mogao svoje kraljevanje prakticirati kao bogočovjek, morao se roditi u vremenu od Djevice Marije. U tom smislu je Marija ona koja ga ustoličuje na zemaljski tron. To je privilegij, ali i model istinske suradnje za svakog vjernika. Kristovo kraljevstvo će se istinski uspostaviti njegovim drugim dolaskom. A za taj dolazak se priprema kroz povijesni hod Crkve. U toj pripremi čovječanstva za konačno očitovanje spasenja veliku ulogu ima Marija. Ona je most, najsigurniji put do Krista. Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije pokazuje da vjernici dobro razumiju »vezu koja sjedinjuje Sina i Majku. Znaju da je Sin Bog, i da je ona, Majka, i njihova majka. I premda je časte kao slavnu kraljicu u nebu, ipak su sigurni da ih ona, puna milosti, zagovara te stoga mole puni pouzdanja njezinu zaštitu«.


Post je objavljen 14.08.2007. u 22:54 sati.