Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/veterinarskikutak

Marketing

UŠI, UŠI

Jedan od najčešćih slučajeva u veterinarskim ambulantama tijekom proljetnih i ljetnih dana su problemi sa ušima. Psi se češu, tresu glavom i naginju ju na stranu, kadkad bolno regiraju na dodir, a često možemo i osjetiti neugodan miris iz uha. Zbog visokih temperatura i vlage u zraku, zbog obilje vegetacije tijekom ljetnih dana (koji posluže kao alergeni i/ili kao strano tijelo) ili jednostavno vaš dlakavi prijatelj nema sreće J dolazi do gore opisanih simptoma. Što napraviti? Otići veterinaru J! Veterinar će prvo izmjeriti temperaturu ( jer kod jako visoke temperature možemo posumnjati i na perforaciju bubnjića koja je srećom rijetka) i naravno pogledati uho ( i svaki put se iznenaditi što sve može stati u tako malen i uski kanalić). Između prijetećeg režanja i mogućeg ugriza morate pogledati i ustanoviti što je u uhu, a najčešći uzroci su:

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

- strano tijelo u uhu (i to dijelovi biljaka koje pokupe tijekom šetnje)
- bakterijska (i /ili gljivična) upala (akutna i kronična)
- paraziti (najčešći spp. Otodectes)
- alergijski dermatitisi
- hematom (potraži članak u arhivi)

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Liječenje

Terapija naravno ovisi o uzroku. Nakon pregleda uho treba isprati (ako ne šaljemo na bakteriološku pretragu ili ako imamo sumnju na perforaciju bubnjića). Ako se radi o stranom tijelu, izvaditi ga i procijeniti koliko je oštećena stijenka ušnog kanala i bubnjić. Kad smo se uvjerili da nema perforacije bubnjića isprati uho (jer lijek uvijek ide na čisto uho). Radi li se o parazitarnoj invaziji, napraviti mikroskopsku pretragu sadržaja uha i tretirati antiparaziticima. Ako se radi o kronicitetu napraviti antibiogram i ciljano tretirati antibiotikom.
Naravno uz sve navedene probleme imamo i narav psa i koliko dozvoljava prilazak svojim ušima. U najgoroj varijanti životinju treba sedirati (pogotovo kad je riječ o stranom tijelu).
Što se mačaka tiče problemi se javljaju u manjem broju, a nalaz stranih tijela je rijetka.

Dcerek




Post je objavljen 14.08.2007. u 20:57 sati.