Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/horcruxes

Marketing

OBITELJ DURSLEY

Obitelj Dursley, koju čine Vernon Dursley, Petunia Dursley i Dudley Dursley su posljednji živući rođaci Harrya Pottera. Nakon smrti Jamesa i Lily Potter, Albus Dumbledore je Harrya poslao da živi s njima kako bi mogao aktivirati drevnu čaroliju (koja omogućava Harryevu potpunu zaštitu dok mjesto na kojem obitava krv njegove majke naziva domom), kako bi ga zaštitio od sljedbenika Gospodara Tame nakon njegova pada. Kada ga je primila pod svoj krov, Petunia Dursley zapečatila je Dumbledoreovu čaroliju, koja onemogućava Gospodara Tame i njegove smrtonoše da se približe Harryu ili njegovim rođacima do trenutka kada bude punoljetan. Obitelj Dursley stanuje na izmišljenoj adresi Kalinin prilaz 4, Little Whinging, Surrey, dok je za potrebe snimanja filma iskorištena kuća s adresom Picket Post Close 12, Bracknell, Berkshire.

Image Hosted by ImageShack.us


VERNON DURSLEY
Vernon Dursley prvi je lik s kojim smo se upoznali u serijalu. On je tetak Harrya Pottera, budući da je oženjen Petunijom, sestrom Lily Potter i Harryjevom tetom. U knjizi, Vernon je opisan kao "krupan, mišičav čovjek koji kanda nije ni imao vrat, ali je zato imao velike brčine".
Vernon je glava obitelji Dursley i glavni razlog za pakao u Harryjevu djetinjstvu. Često se istresao na Harrya, kritizirao ga kada bi mu ponestalo svježijih tema za prigovaranje, uživao u zabranjivanju svega što je Harry ikad volio i nepestano uspoređivao Harrya sa svojim sinom Dudleyom, ističući njihovu suprotnost i Dudleyevu veću vrijednost (?????, vjerojatno samo veću vrijednost kada stane na vagu). Vernon je također direktor trvrtke nazvane Grunnings, koja je proizvodila bušilice, te se čini kako ima uspješnu karijeru.
Vernon je bezjak, i prezire sve što je povezano s magijom, posebno svog nećaka Harrya (po bračnoj, a ne krvnoj vezi). On i Petunia podizali su Harrya preko svoje volje i nikad mu ni jednom rječju nisu spomenuli ništa o njegovu podrijetlu i svijetu magije, objasnivši mu da su njegovi roditelji poginuli u automobilskoj nesreći (Harry je tek kasnije saznao da ih je ubio Gospodar Tame).
Za razliku od Petunije, koja je pokazivala barem djelić obiteljske odanosti prema Harryu, Vernonova netrpeljivost i odbojnost prema svome nećaku toliko su izraženi da ga je jednom prilikom (na početku pete knjige), nakon napada dementora na Harrya i Dudleya, pokušao izbaciti na ulicu kako bi izbjegao opasnost da se takvo što ponovi. Tom je prilikom Dumbledore Petuniji poslao upozorenje u kojem ju podsjeća na zavjet i čaroliju koju je zapečatila primivši Harrya pod svoj krov, te se suprotstavila njegovom izbacivanju iz kuće.
Jedine dvoje osobe prema kojima Vernon pokazuje ljubav i poštovanje su njegova supruga Petunia (koja ima neobičnu kontrolu nad njime, i u gotovo svakoj situaciji ga može navesti da postupi kako ona želi, s iznimkom njihova napuštanja kuće na početku prve knjige, kada je njihova kuća bili izložena bombardiranju sova s pismima, koja su Harrya Pottera pozivala u Hogwarts), i njegov sin Dudley (kod kojeg je Vernon sklon zatvoriti oči pred svim njegovim manama i nedjelima, uvjerajavajući i sam sebe kako je njegov sin najdivnije dijete na svijetu).
Lik Vernona Dursleya u filmu utjelovljuje britanski glumac Richard Griffiths.

PETUNIA DURSLEY (djevojačko EVANS)
Petunia je Harryjeva teta po majci. U knjizi je opisana kao "mršava plavojka i imala je dvostruko duži vrat od uobičajenoga što joj je dobro dolazilo jer je vrlo mnogo vremena provodila istežući ga preko vrtne grede i uhodareći susjede". Petunia je nezaposlena, i velike količine slobodnog vremena troši kako bi u časopisima pratila sve afere oko rastave brakova poznatih osoba i sličnih skandala, te daje sve od sebe kako bi uhvatila svoje susjede dok rade nešto nedozvoljeno (što joj, koliko znamo, nikad nije pošlo za rukom). Njezinu cijelu obitelj čine bezjaci, osim njezine sestre Lily, koja je, čini se, bila prva osoba u obitelji unatrag nekoliko generacija, i školovala se u Hogwartsu, gdje je pokazala iznimna magična umijeća. Petunia je jednom prilikom izjavila kako su njezini roditelji bili ponosni što imaju vješticu u obitelji, ali kako je ona oduvijek znala da je njezina sestra čudakinja.
U sedmoj knjizi je otkriveno da Petunijina mržnja za sve čarobnjake dolazi od toga što je, kada je njezina sestra Lily dobila poziv da prihvati mjesto u Hogwartsu, i sama Petunia čeznula za Lilynim sposobnostima, te je otišla toliko daleko da je tadašnjem ravnatelju poslala molbu kako bi i nju primili u školu. Kad joj je stigao negativan odgovor, uz objašnjenje da školu mogu pohađati samo osobe s darom magije, Petunia je pokazala iznimnu hladnoću za sve što je povezano s čarobnjačkim svijetom, te svoju antimagijsku politiku nastavila do posljednjeg puta kada je u knjizi spomenuta.
J. K. Rowling je natuknula da, kada je Harry napustio Dursleyeve na početku sedme knjige, nikada poslije nije vidio ili kontaktirao Petuniju Dursley.

DUDLEY DURSLEY
Rođen je 22. lipnja 1980. godine, a u filmu njegov lik tumači britanski glumac Harry Melling. Sin je Petunie i Vernona Dursleya i jedini rođak Harrya Pottera.
Opisan kao jako krupni plovokosi dječak, s malim svinjskim očicama, Dudley je pokvaren od rođenja i od kada zna za sebe, roditelji ispunjavaju svaki njegov zahtjev, a za svaki ga rođendan i sve praznike dočekuju planine od poklona (za svoj je jedanaesti rođendan pobjesnio jer je dobio "samo" 36 poklona, dva manje nego lani). Dok Harry Potter spava u tijesnom i mračnom ormaru, Dudley posjeduje dvije prostrane sobe (od kojih u jednoj nikada ne obitava; ona ima funkciju spremišta knjiga i Dudleyevih potrganih igračaka), ali ipak bijesni na roditelje kada ju početkom prve knjige daju Harryu na korištenje (to su učinili kako bi Harryu odvratili pažnju od pisama koja su stizala iz Hogwartsa, a kojih su se Dursleyevi smrtno bojali jer su obećali kako će učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi Harrya što više udaljili od čarobnjačkog svijeta). On pokazuje sve simptome razmaženog derišta (kad god njegovi roditelji odbiju neki zahtjev, Dudley smjesta odglumi plač, što se uvijek pokazalo vrlo učinkovitom taktikom), što je pokazao već i od najmlađe dobi, kada je nogama udarao svoju majku, i vrišteći, od nje tražio slatkiše.
Dudley je oduvijek bio zao prema Harryu, maltretirao ga s odanim članovima svoje bande, te od rođenja koristio Harrya kao svoju boksačku vreću. Ne samo što su on i njegovi prijatelji svakodnevno sudjelovali u lovu na Harrya, već su se pobrinuli i kako se nitko od ostalih učenika u školi ne bi htio družiti s Harryjem (to su učinili tako što su svima dali do znanja da će svatko tko se bude družio s njim biti na meti njihove bande), te mu se vječito rugali zbog prevelike i stare odjeće, koju su ga Vernon i Petunia natjerali da nosi nakon što ju je Dudley uništio.
Početkom prve knjige, prilikom prvog Dudleyevog susreta s odraslim čarobnjakom (Rubeusom Hagridom), Dudley je postao meta čarolije preobrazbe (Hagrid ga je namjeravao preobraziti u svinju), ali čarolija nije u potpunosti uspjela, već je samo izazvala da Dudleyu naraste svinjski repić (Hagrid je objasnio da je to zato što Dudley već i sada previše nalikuje svinji), koji je morao biti klinički odstranjen kod londonskih specijalista.
U četvrtoj knjizi, Dudley je "konačno dosegao opseg i težinu mladog kita ubojice", "svojom širinom nadmašio vlastitu visinu", te uspio zaposjesti jednu cijelu polovicu četvrtastog stola, što nije promaklo školskoj medicinskoj sestri koja je Dursleyjevima poslala vrlo oštro pismo u kojem ih je upozorila kako nijedan trgovac školskom opremom u zemlji ne prodaje pumperice dovoljno velike da u njih stane Dudley. Kao i obično, njego su roditelji za te optužbe smislili priglupa objašnjenja, ali su bili nedovoljno glupi da se protive strogoj dijeti za koju je medicinska sestra odlučila da joj Dudley mora biti podvrgnut (i koja se ispostavila potpuno neuspješnom kad je Dudley jednom prilikom bio uhvaćen dok je pokušavao prokrijumčariti goleme količine krafni u svoju sobu).
Iste se godine Dudley ponovno susreo s čarobnjacima (kad su Weasleyevi svratili u njihovu kuću kako bi pokupili Harrya da s njima ide na svjetsko prvenstvo u metloboju), a taj njegov susret nije prošao nimalo bolje nego onaj s Hagridom. Naime, Fred i George Weasley su prije odlaska iz kuće Dursleyevih namjerno ispustili slatkiš, znajući da će ga Dudley smjesta progutati budući da su ga roditelji držali na dijeti. Nesreća je bila u tome što je karamela bila začarana čarolijom rasta, pa je Dudleyev jezik narastao nekoliko metara prije nego su njegovi roditelji dopustili gospodinu Weasleyu da ga smanji upotrebom magije.
U petoj knjizi se otkriva da je Dudley uspio razviti prvi, i kako se sada čini, svoj jedini postojeći talent kada je postao juniorski boksački prvak u teškoj kategoriji (da nije možda superteška?) za sve škole u jugoistočnoj regiji. Također u 5. knjizi, Dudley je bio napadnut od dvojice dementora, i gotovo bio izložen dementorskom poljupcu prije nego ih je Harry otjerao čarolijom Patronus. Kasnije je Rowling izjavila da su dementori (za koje je karakteristično da svoje žrtve tjeraju da se prisjete najgorih sjećanja) naveli Dudleya da vidi sam sebe onakvim kakav zapravo jest.
U sedmoj knjizi, Dudley je jedini član obitelji Dursley koji je prihvatio Harrya. Prije njihova rastanka, rukovao se s njim i zahvalio mu što mu je Harry spasio život otjeravši dementore dvije godine ranije. Harry je prihvatio ispriku, nazvavši ga imenom "Veliki Dee", što je bio nadimak kojim su Dudleya zvali članovi njegove bande. Rowling je izjavila da će se Harry i Dudley možda opet sresti u budućnosti, iako je odbila dati više informacija.

MARJORIE DURSLEY
Marjorie je sestra Vernona Dursleya, koju obično nazivaju njezinim nadimkom "Marge", a opisana je s naglaskom na sličnost sa svojim bratom Vernonom; kao krupna gospođa bez vrata, koja je čak imala i brčiće. Iako Harry nije u krvnoj vezi s njom, primoran ju je zvati "teta Marge".
Marge živi na selu, gdje uzgaja bulldoge. Budući da ih voli kao svoju djecu i ne želi se odvajati od svojih dragocjenih pasa, a kuća Vernona i Petunije Dursley nije pogodna za nastanjivanje horde krvoločnih pasa, Marge (na Harryjevo veliko olakšanje), rijetko posjećuje njihovu kuću u Kalininu prilazu broj 4. Prilikom svojih rijetkih posjeta, Marge daje sve od sebe kako bi što više ponizila Harrya, neprestano vrijeđajući njega i njegove roditelje. Kada je u trećoj knjizi Harryjeva oca nazvala pijancem i niškoristi, a njegovu majku mućkom u obitelji, Harry je izgubio kontrolu nad sobom, te nesvjesno na njoj izveo čaroliju napuhavanja, koja nije prestala djelovati dok se Marge nije pretvorila u ljudski balon. Njegovu je grešku ispravio Odred za ispravljanje čarobnjačkih nesreća, te joj je izbrisano sjećanje na taj nemili događaj.
Marge se također pojavila u Harryjevu sjećanju u petoj knjizi, kada je s oduševljenjem poticala svog psa Rasparača na napad na Harryja, koji je pak bio prisiljen uzverati se na drvo kako bi izbjegao ugrize bijesnog bulldoga.
U filmu, lik Marjorie Dursley utjelovljuje glumica Pam Ferris.

Post objavio: DARK LORD


Post je objavljen 14.08.2007. u 16:22 sati.