Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/odvratnakuhinja

Marketing

Baklava ...too eat or not too eat....

Evo jednog posta koji sam obeaco hlapicki i svim ostalim za raspravu.Sto je to baklava?Kolac s hrpetinom secera i oraha,koje jedu bosanci.To je jelo koje je stravinco odvratno i stravicno preslatko.Izaziva napade kolesterola i veca kolicina prozdiranja baklave moze dovesti do srcanog udara
Nije za dijabeticare!

Recept:Sastojci:
8 listova za savijače
250 g margarina za kolače ili maslaca
300 g mljevenih oraha
4 žlice krušnih mrvica

Za sirup:
300 g šećera
2 žlice meda
0,5 l vode
1 vanilin šećer
sok 1/2 limuna
sok 1/2 naranče
Rastopite margarin na laganoj vatri ili u mikrovalnoj pećnici.

Mljevene orahe pomješajte s krušnim mrvicama.

Listove za savijaču razmotajte i izrežite na veličinu vašeg pleha. Cijeli pleh malo namastite margarinom prije slaganja tijesta.

Na pleh stavite prvo 3 lista tijesta, od kojih ste svaki malo namastili rastopljenim margarinom: Prvi list stavite u pleh i zamastite s 1/2 žlice margarina ili ga premažite pomoću prikladnog kista. Na njega ćete staviti još dva lista (i svaki premazati margarinom) bez nadjeva.

Tek na treći list rasporedite 1/4 oraha, pa ga prekrijte listom tjesta i taj list namastite margarinom. Orahe stavljate u 4 sloja, a najgornji sloj pokrijete s 2 namašćena lista.

Baklavu režite prvo na velike kvadrate - a ako želite, kvadrate možete prerezati i dijagonalno kako biste dobili tipične trokute. Preko izrezanog tijesta prelijte sav preostali margarin.

Pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva - a za to vrijeme, dok se pećnica zagrijava, priredite sirup.

Zakuhajte vodu sa šećerom i medom uz mješanje da se šećer čim prije otopi. Kada voda proključa, ostavite ja lagano kuhati još 5-6 minuta, da se pretvori u sirup. Sirup skinite s vatre i ostavite ga hladiti.

Baklave pecite na 190 stupnjeva otprilike 25 minuta, dok listovi ne postanu zlatno smeđe boje.

U sirup iscjedite sok 1/2 limuna i 1/2 naranče (ili samo sok 1 limuna), pa Baklave izvadite iz pećnice, još vrele prelijte sirupom i pospite vanilin šećerom.


Baklave ostavite hladiti oko 2 sata prije posluživanja, da se sirup dobro upije u tijesto.


Image and video hosting by TinyPic



* ovaj post je cista zajebancija jer zelim vidjet rasprave o toj temi.Dobar tek..i pazite dopustena doza je jedan protvan,inace moze doci do akutnog trovanja



Post je objavljen 14.08.2007. u 12:59 sati.