Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/drzavniknovogkova

Marketing

Arafat je otrovan!

Arafatova krv je bila zarazena virusom smrtonosnim virusom HIV-a ali Arafat nije umro od AIDS-a – rekao je Arafatov osobni lijecnik Dr. Ashraf al-Kurdi jordanskim medijima.



Jordanski news site Amman prenosi al-Kurdijevu izjavu u kojoj je bivsi duznosnikjordanskog Ministarstva zdravstva istaknuo da je virus HIV-a ubrizgan u Arafatovo tijelo prije same smrti a da je pravi uzrok smrti otrov.

Nekoliko sati prije al-Kurdi je intervjuiran na Al-Jazeeri ali je interview prekinut cim je al-Kurdi spomenuo da je Arafat imao HIV. Al-Kurdi je pojasnio da je Arafat zarazen virusom HIV-a da bi se sakrio pravi uzrok njegove smrti i da bi se ocrnilo njegovo ime. (Neko vrijeme su kruzile glasine da je Arafat homoseksualac a homoseksualnost je osudjena od starne tradicionalnog arapskog drustva).

Free Image Hosting at www.ImageShack.usARAFAT

Prema Amman-u, Al-Kurdi je rekao da je Arafatova smrt bila sumnjiva iz nekoliko sljedecih razloga:
«Obicno sam bio hitno pozivan cak i kad je Arafat imao obicnu prehladu» rekao je al-Kurdi, koji je bio Arafatov lijecnik 18 godina. «ali kad se njegovo zdravstveno stanje stvarno pogorsalo odlucili su da me ne zovu».
Prema Al-Kurdiju, Arafatova zena Suha, je odbila dopustiti da lijecnik putuje sa Arafatom do bolnice u kojoj se lijecio. Nijedan francuski lijecnik nije ga kontaktirao o Arafatovom zdravlju a nakon smrti zabranjen mu je pristup Arafatovom tijelu. Sadasnji predsjednik Palestinske samouprave Mahmoud Abbas (kojega Al-Kurdi nije htio spomenuti imenom) nije mu dopustio otvaranje groba da bi se istrazio uzrok smrti. Ovakvo stajaliste Al-Kurdija moze ozbiljno nastetiti Abbasu i njegovim suradnicima na koje je ukazao da imaju nesto sakriti o Arafatovoj smrti.

Free Image Hosting at www.ImageShack.usMahmoud Abbas

Al-Kurdi nije objasnio zasto sa ovom informacijom nije ranije izasao u medije.
9. rujna 2005. al-Kurdi je rekao Haaretz-u da «svaki lijecnik bi Vam rekao da su Arafatovi simptomi simptomi trovanja».

Arafat je proglasen mrtvim 11. studenog u dobi od 75 godina. Tocni uzroci njegove bolesti jos nisu poznati. Arapski novinari i opinion-shapers neprekidno su optuzivali Izrael i Sharona za trovanje Arafata.

Bivsi politicki savjetnik Yassera Arafata, Bassam Abu Sharif, rekao je u subotu da su bivsi francuski predsjednik Jacques Chirac i tri francuska lijecnika, koji su ga lijecili, sa sigurnoscu tvrdili da je Arafat bio otrovan i da su znali cime je otrovan.

Abu Sharif je takodjer rekao da je Chirac odlucio nalaze francuskih doktora drzati tajnim tvrdeci da je to u interesu Palestinskog naroda.

Za vrijeme press konferencije u Ramallahu Abu Sharif je ponovio svoje optuzbe protiv Izraela i rekao da su oni otrovali bivseg palestinskog lidera . Dodao je da je otrovan na isti nacin kao i vodja Narodne fronte za oslobodjenje Palestine (PFLP) Wadie Haddad, u istocnoj Njemackoj 1978.

Po tadasnjem tisku Haddada je otrovala izraelska tajna sluzba Mossad koja mu je poslala bioloski zarazenu cokoladu koja ga je poslala u smrt u roku mjesec dana.
Abu Sharif je rekao da je otrov koji je koristen u oba slucaja sprijecava tijelo da proizvodi crvena krvna zrnca i da trovanje ne bude vidljivo dugi period poslije smrti.

Bivsi Arafatov politicki savjetnik odbio je govoriti o detaljima trovanja pravdajuci se da bi to moglo pomoci odgovornima da sakriju dokaze.

Proslog vikenda je u Ramallahu bilo govora da su jordanski casnici kao i njihove egipatske kolege ljuti na Abbasa jer je prihvatio americke i izraelske zahtjeve za punim bojkotom Hamasa u vrijeme kad su susjedne zemlje zeljele da Palestinska samouprava postigne sporazum sa tom islamistickom grupom. Jedan od razloga je da su lideri u Ammanu i Kairu zakljucili da nije mudro izazivati islamisticku opoziciju u Jordanu i Egiptu ni njihove sljedbenike. Buduci je Abbas kategoricki odbio razgovore sa Hamasom «slucaj Arafat» pruzio je Jordancima priliku da izvrse pritisak na Abbasa.


Post je objavljen 14.08.2007. u 00:43 sati.