Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjigazaplazu

Marketing

Intro: novi život "Knjige za plažu"

Ideja "Knjige za plažu" začeta je 2003. godine kada je, u lipnju, pod tim nadnaslovom u mojim matičnim novinama, Glasu Istre, počela izlaziti tjedna književna rubrika s prikazima novih naslova domaće proze. Tjedni ritam pisanja zahtijevao je i jako pojačani ritam čitanja, ali nije mi krivo: zaronivši u duboko more novije domaće proze, otkrivao sam biserje koje je, to mi je kasnije ponekad bilo i razoračanje, godinama ostajalo privilegija koju su samo rijetki dijelili među sobom. I dandanas imam dojam da neke od tih knjiga nije pročitao nitko osim mene, ali nasuprot tome, bilo je slučaja kada je baš iz moje rubrike knjiga lansirana među malobrojne, ali zato strastvene čitatelje naklonjene domaćoj prozi, pa su i kolege koji se smatraju književnim kritičarima iskricom odaslanom "Knjigom za plažu" potpalili svoj kritičarski plamen i pripomogli da se knjiga zamijeti i drugdje. Tu moram naglasiti; ja se ne smatram književnim kritičarem, i "Knjigu za plažu" ne smatram književnom kritikom, ovu vrstu tekstova primjerenije je nazvati književnim prikazima, kojima je osnovna svrha popularizacija čitanja, i to posebno domaće proze, koja je često nezasluženo zapostavljena.

Dakle, prva "Knjiga za plažu" bila je roman Dejana Šoraka "Ja i Kalisto", a objavljena je u subotnjem prilogu "ZOOM" Glasa Istre 14. lipnja 2003. godine. Rubrika je u novinama, u nepomućenom dnevnom ritmu, trajala sve do rujna 2005. godine, kada ju je tadašnje uredništvo Glasa Istre, iz meni sasvim neshvatljivih razloga ukinulo, ponudivši apsurdno objašnjenje da "Glas Istre previše piše o knjigama". Kako ukidanje rubrike u novinama meni nije bilo razlog da prestanem čitati domaću prozu i o njoj pisati, prikaze knjiga nastavio sam objavljivati u Vijencu, no bilo ih je svega nekoliko, četiri-pet. Ondašnje uredništvo Glasa Istre je (iz sasvim drugih razloga, naravno), odfrknulo, a novi su mi urednici vratili "Knjigu za plažu", međutim u dvotjednom ritmu, sve do prije mjesec dana kada je opet uhvaćen tjedni ritam. Dakle, "Knjiga za plažu" je ponovno redovita tjedna književna rubrika u Glasu Istre, na zadovoljstvo moje, a nadam se i vaše.

E sad, kako je Glas Istre ipak provincijska novina, mnogi koje je zanimalo što ja mislim o nekim knjigama, uključujući i autore, urednike i nakladnike tih izdanja, nisu mogli do mojih tekstova, pa sam, kad se objavljenih prikaza već nakupio neki malo veći broj, otvorio web stranicu Knjiga za plažu, i na nju počeo prenositi tekstove objavljivane u novinama. Tada još nisu postojali blogovi. U početku sam stranicu punio redovito, kasnije sam sve rjeđe ubacivao veće pakete novih tekstova, da bih stao na prikazu hrvatske SF antologije Ad Astra, koji je lani bio objavljen u Vijencu. Ukupno je na tu web stranicu prenijeto 85 mojih prikaza novije domaće proze, no u međuvremenu sam ih u novinama objavio još barem tridesetak. Kako mi je postalo prekomplicirano u web-editoru slagati svaki put novu kompletnu web-stranicu za svaki novi prikaz, pa bi kasnije to onda bilo različito vidljivo u različitim browserima, poremetili bi se fontovi u gornjem i donjem dijelu stranice, odlučio sam se web-izdanje Knjige za plažu preseliti na blog. Bit će u svakom slučaju brže, efikasnije i tehnički jednostavnije raditi tako nego onako, a za razliku od obične web-stranice, ovdje ću, nadam se, moći dobivati i neki feed back od drugih ljudi koji su čitali iste knjige. Na staroj web-stranici eventualno ću ažurirati samo naslovnicu s popisom svih objavljenih prikaza, no linkovi će voditi na tekstove koji će se objavljivati ovdje.

Svakako ću ovdje najprije prenijeti prikaze koji su već objavljeni u novinama, ali nisu još bili prenijeti na web, a zatim će u, nadam se, redovitijem ritmu ovdje biti prenošeni tekstovi odmah nakon što se pojave u novinama. No, u blog-izdanju Knjige za plažu bit će i tekstova koji se nikad neće naći u novinama, i to o dvije vrste knjiga. Prvo, moji novinski urednici žele prikaze samo vrlo svježe objavljenih knjiga, ne starijih od godine dana, a kako ja mislim da se knjigu ne smije zaboraviti ukoliko se godinu dana o njoj nije stiglo nešto napisati, ovdje će biti i prikaza starijih knjiga. Drugo, kako sam u posljednjih nekoliko godina i sam počeo uređivati knjige domaće proze, pogotovo znanstvenofantastične, a njih vam također želim preporučivati, ovdje ću prenositi moje predgovore ili pogovore iz tih knjiga, nadajući se da će se prikazima i kritikama pozabaviti netko kompetentan.

I još jedan "info": moj matični blog je Bookaleta, ali kako taj blog služi u neke druge svrhe, odlučio sam prikaze knjiga ipak staviti posebno. Eto, nadam se da ćemo se čitati, i da će "Knjiga za plažu", kome promakne Glas Istre, i u ovoj formi poslužiti za informaciju, pouku i zabavu.

Post je objavljen 13.08.2007. u 10:00 sati.