Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

Ni kiša nije pokvarila strošinačke “divane”

STROŠINCI - Općina Vrbanja bila je domaćin priredbe “Sijela, igre i divani”, koja je, pod medijskim pokroviteljstvom Glasa Slavonije, održana u Strošincima. Oduševljeni priredbom koja promovira kulturu, naslijeđe i tradiciju, ovaj put njihovog kraja, mještani te općine rado su se odazvali pozivu organizatora za sudjelovanje u višesatnom programu.
Tako su se predstavila četiri KUD-a: “Slavonija” i “Andrija Pekar” iz Soljana, “Posavac” iz Vrbanje i “Seljačka sloga” iz Strošinaca, čiji su članovi Vlado Vidaković i Verica Filipović predstavili svoju bogatu najstariju mušku i žensku narodnu nošnju. Domaćini iz Strošinaca na manifestaciji “Sijela, igre i divani” pripremili su domaće slastice od dizanog tijesta po starim tradicijskim receptima kao što su, primjerice, šaumrolne s germom, krofnice na žici, stanarski listići i druge.
U glazbenom dijelu programa nastupili su i tamburaški sastavi “Baje” iz Slakovaca i “Sinovi ravnice” s Magdalenom, “Mlade nade” te nezaobilazni humorist Čika Toma.
Svoj doprinos priredbi, koju je pratio velik broj gledatelja, a snimale i televizijske kamere, dali su i članovi Udruge “Posjed Vrbanja” te Ivica Ćosić-Bukvin, pjesnik, pisac i povjesničar. U starim igrama natjecale su se četiri ekipe, a najbolji u potezanju konopa, nošenju jajeta na žlici, ispijanju piva, skakanju u vreći te igri karike na marike bili su članovi KUD-a “Slavonija” iz Soljana, koji su se natjecali kao ekipa Sinalca i osvojili poklona-bon od 1.000 kuna u “Vinkopromu”, 12 litara Osječkog piva te pet litara iločkog vina. U karaokama je pobijedila Mirna Iljić iz Vrbanje s pjesmom “Hajde da ludujemo”, zahvaljujući čemu se kući odvezla biciklom.

Autor: Marijana BAN
IZVOR:www.glas-slavonije.hr

Post je objavljen 12.08.2007. u 10:21 sati.