Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/r4c

Marketing

I zadnji dio sage o producentima: The Neptunes

the neptunes


The Neptunes je ime produkcijskog dua kojeg cine Pharrell Williams i Chad Hugo. Od kasnih 90'ih se bave produkcijom hip-hop, r&b i pop pjesama. Veliki uzor im je Prince, stoga su njihovi beatovi elektronskog funk zvuka. Skupa sa Timbaland-om i Dr. Dre-om (spomenuti post, dva prije) cine vodecu silu mnogih muzickih inovacija hip-hopa s kraja 20. stoljeca.
Pharrell je jos vise povukao paznju na sebe kada je zapoceo s pjevanjem, a kasnije cak i s repanjem, dok mu je frend Chad iz benda uvijek bio povuceniji, te uvijek iza scene i svojih beatova. Oni su peti po ljestvici najbogatijih hip-hop zabavnika, a procjenjuje se da raspolazu s oko 155 milijuna dolara.
Decki takoder cine i grupu N.E.R.D. (No One Ever Really Dies) zajedno s Shay Haley-em. Dosada su izdali 2 albuma(In Search of..., Fly or Die), a u planu je i treci, zasada bezimeni.


the neptunes


Pharell i Chad upoznali su se svirajuci u istom bandu. Kasnije, zajedno sa svojim frendovima Shay Haley-em i Mike Etheridge-em stvaraju R&B band zvan The Neptunes. Na jednom talentu showu otkriva ih Teddy Riley za kojeg potpisuju ugovor nakon mature. Godine 1994. Pharell i Chad su se formirali i formalno kao produkcijski duo pod starim imenom The Neptunes. Tada rade produciju za grupe BLACKstreet, SWV, Total.


Prvi pravi produkcijski hit postala je pjesma „Superthug“ it 1998. Godine popularnog repera N.O.R.E. Odtada naveliko rade za Kelis, Ol'Dirty Bastard'(Got your money), Jay-Z(I just wanna love u), Mystikal(Shake ya ass), Diddy, Usher, Busta Rhymes(Pass the Courvoisier pt.2). U 2001. godini rade pjesmu „Hot in Herre“, poslije veliki hit Nelly-a. Godine 2004. kuci odlaze s Grammy-em za najbolje producente godine, te za najbolji pop album (Justin Timberlake – Justified).


the neptunes


Zanimljiva je bila jedna anketa provedena 2003. godine. Od svih pjesama te godine na britanskom radiju- 20 % su to upravo bile njihove produkcije, dok na americkom radiju cak 43 %. Takav postotak u zadnjih par godina nitko nije postigao, mozda jedino ove godine Timbaland. Ne, ne vjerujem. Nije ih on ipak tolko napravio. To je dovoljan pokazatelj koliki utjecaj je ovaj duo imao na svijet hip-hopa.



Post je objavljen 12.08.2007. u 23:12 sati.