Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/obsijana

Marketing

Vrijeme je da se krene ...

Prilično smo odmakli tako da sada možemo već predviđati trenutak useljenja u kuću. Realno ako ne bude nekih osobitih problema sa parketima, recimo stignu najkasnije za mjesec dana, valjda je moguće u nekih dodatnih sljedećih mjesec dana odraditi posao, znači prije nove godine smo vjerojatno unutra. Do tada ćemo rješiti sve ostale zaostatke (silne utičnice, prekidače, tv priključnice, utp priključnice, termostate, plafonjere, završne radove oko sanitarija, ventila i ostalih điđa) i realno jedini veliki posao je sređivanje okućnice. Naravno sa stanovišta prepreka za useljenje. I naravno silni namještaj. Ostao je jedan manji dio u prizemlju za srediti (žbuka, podloga, stropno grijanje, pločice, itd...) gdje sada boravimo dok se radi na kući, no to se može završavati malo po malo, te tavanski prostor koji će kad tad doći na red.

Također jedna velika stvar koja visi u zraku je podloga na stepenicama, za koju se trebamo odlučiti, no za to će netko drugi izvoditi, te unutarnja stolarija (iliti vrata) za koja smo se odlučili. Vrata su u biti ona zadnja stvar jer je potrebno da su svugdje postavljani završni slojevi podloge, čitaj pločice i parketi. Kako jedno bez drugog ne ide, prave pripreme za naručivanje i definiranje nekih termina oko untarnje stolarije vezane su isključivo uz konkretnije datume dolaska parketa. No, zanimljivo je da smo u tijeku pisanja ovog teksta, uz kavicu, dogovorili da ćemo ići na postavljanje vratiju (cca. deset vrata) tamo gdje je moguće.

Za parkete smo se odlučiti prilično brzo. Dobili smo cijene nekoliko proizvođača parketa i za željenu klasu i dužinu cijena parketa preporučenog od parketara bila je prihvatljiva, te posebne dileme nije bilo. Osobito što ćemo parket naručivati direktno iz tvornice, a već postoji uhodani prijevoznik za područje Istre koji mi je njihova komecijalistica preporučila. Ono što je zanimljivo je da je cijena parketa direktno iz tvornice 37 kn/m2 jeftinija od one koju mi nudi lokalni preprodavač. Naravno u cijenu nije uključen prijevoz, no i sa prijevozom proći ćemo znatno povoljnije. Za one koje zanima odlučili smo se za klasični parket od hrasta debljine (21 ili 22 mm, nisam siguran točno), dužine 350 mm, širine 50 mm i ekstra klase, a proizvođač je tvrtka PPS-Galeković

Izvođači radova

Do sada smo imali četri, pet izvođača radova. Izvođače unutarnje žbuke i završnog sloja fasade, izvođača vanjske žbuke, podloge, gletere knauf stropa i nešto sitno knauf zidova, te keramike. Trenutno smo jedino zadovoljni sa keramičarem, no to je razlog što je isti prijatelj iz društva i nema interes da fušari. Svi ostali, po mojem mišljenju, nisu ništa posebno i nikako za preporučiti. No to ne znači da su lošiji od drugih, jer nemam pojma kakvi su drugi, ali nitko ne bi trebao iz mojih zaključaka donositi presudnu odluku u njihovom odabiru. Već sam prije donio odluku da neću crniti ljude imenom i prezimenom, jer doista postoji vjerojatnost da raspolažem sa premalo informacija za presuditi. No neće dobiti besplatnu reklamu od mene, ako ja kao laik prepoznam elemente nesavršenstva. Tako sam obrisao iz prijašnjih postova kontakt informacije za žbukere i izvođače glazure. Gletere, na kraju krajeva, nisam stigao niti pohvaliti, kada sam spoznao da i oni nisu za pohvaliti. Ono što je najzanimljivije od svega je da svaki put netom po zvaršetku radova izgleda sve prilično idilično i gotovo savršeno za nas laike, no sa vremenom mnoge stvari izađu na vidjelo.

Gletanje stropova

Krenimo od nazad (bez vanjske fasade koja će ionako doći na red u sljedećem postu) od gletera stropova. Uglavnom po završetku postavljanja grijača u strop i zatvaranja istog knaufom pojavila se potreba za gletanjem stropova i nešto pregradnih zidova kojima smo pojačavali zvučnu izolaciju. Par upita i povoljna cijena koju smo dobili za dvostruko gletanje knauf stropova sa materijalom bila je 18 kn/m2. Zanimljivo je da nam je izvođač žvukanja tražio 3 eura/m2 bez materijala, tako da su cijene bile prilično različite. Radovi su uključivali širenje razmaka među knauf pločama, zapravo urezivanje žlijeba za glet masu gdje su ploče okomito odrezane, ubacivanje glet mase, ljepljenje trake, ponovno utiskivanje glet mase preko mrežice, te pregletavanje cijelog stropa. Onaj pojam dvostruko, zapravo govori o gletanju spojeva ploča. U praksi neki niti ne pregletavaju ravne dijelove stropova, već samo bojaju, no eto mi smo ih pregletali. Ono što je, po meni, znak nestručnosti oko gletanja stropova je kontakt knauf ploče sa zidom.

Već mnogo prije nego što se uopće pričalo oko stropova, na internetu sam našao dosta priča kako koncept ljepljenja mrežice na kontakt knauf ploče i zida, te pregletavanje nije ispravno rješenje, te kako će doći sigurno do pucanja spoja. Jedno od navedenih rješenja je bilo rješenje kontakta sa silikonom, a jedno drugo je uključivalo nekakve profile. Gleter je tvrdio suprotno i uglavnom mjesec dana kasnije glavnina kontakta pregletane knauf ploče i zida je popucala. Kako bi to sanirali upotrijebiti ćemo nekakve samoljepljive trakice (L profile), a dobili smo još jednu potvrdu kako se ne radi spoj knauf ploče i zida na stropu. Po meni minus na kvadrat za izvođača. Spojevi po stropu su za sada kako treba i nadam se da tu neće biti problema.

Izvođenje glazure

Uglavnom već sam pisao o pukotini na balkonu. Kada je trebalo sanirati pukotinu sa onim posebnih materijalom pojavio se problem sa nabavkom materijala i uz uvjeravanja kako je dovoljno fleksibilno ljepilo za sanaciju, te uz pritisak upravo započetih pripremnih radova oko vanjskog žbukanja, pristali smo na to. Proširili su pokotinu, premazali impregnacijom, ubacili fleksibilno ljepilo, mrežicu preko i pregletali nekih 80 % terase. Ovaj put smo zadržali iznos novaca za izvođenje balkona uz dogovor kako se čujemo za mjesec dana i ako nema pukotine plaćamo ostatak. Onako blaga idila. Mi smo nastavili sa unutarnjim radovima oko stropova i sve ide normalnim tijekom, no s vremenom nam se pojavljuje neka neobjašnjiva prašina. Ništa mi nastavljamo sa radovima oko stropova i za izvor prašine smatramo silna bušenja po stropu za uvršćenje letvi koje će nositi knauf strop, rezanje drvenih letvi, knauf ploče i sl. No kada smo završili sa radovima i krenuli pomesti podove spoznali smo da je to nemoguće izvesti sa grubom metlom jer je podloga toliko slaba da ju metla kontinuirano runi. Uglavnom izvođači su stavili premalo cementa.

Dodano se pojavilo nekoliko pukotina unutar kuće na podlogi. Mjesec dana je prošlo i izvođač se raspituje oko pukotine na balkonu. Ja onako napamet govorim (do sada nisam primjetio pukotinu) da je sve uredu, no pojavili su se drugi problemi i kako bi bilo dobro da se vidimo. Bez razmišljanja sam pripremio ostatak novaca u jednu kovertu, za slučaj da dođe dan poslje izvođač na teren, bez obzira na runjenje podloge i nove pukotine. Dođem dan poslje na teren, ajmo ne biti lijen i pogledati stanje na balkonu. Kada tamo nova pukotina na mjestu stare. Naravno znatno uža i kraća, no sada znamo kao se ne saniraju pukotine tog tipa. Iskreno čak i dalje sam bio da platimo za ostatak posla, nešto manje od 5 % ukupnih radova, no priča ide dalje. Kako se bolja polovica odlučila za kremičku tuš kadu trebalo je korigirati odvodnju, čitaj maknuti manji dio podloge, i postaviti drugačije odvodnju. Kada tamo iznenađenje. Uglavnom sjećam se kako su u jednom trenutku radovi sitno stali na tom dijelu jer im je nestalo termosilana od 1 cm i da su donijeli od nešto od 0.5 cm. Točno se sječam da me brat pitao da li su stavili i tamo termosilan, i ja mu odgovorim da jesu. Ušao sam u tu sparnu atmosferu i vidio termosilan, no kako nisam postavljao pitanje da li su stavili dva sloja, jer mi je to nekako bilo logično. Sada znamo da nisu. No i to nije sve. Kada je došlo vrijeme za postavljanje keramike otkrili smo i još neke nedostatke. Neka kupatila su bila izvedena bez pada, što je keramičar rekao da i nije nešto strašno, no jedno je imalo potpuno suprotni pad od sifona. Komentar keramičara je bio da bi u praksi to trebali korigirati izvođači podloge. Zovemo mi njih, da, da, treba neke zvati i naravno nikada se nisu pojavili. Nema druge nego da nam keramičar to rješi.

I onda prođe nekoliko sati u dogovaranju rasporeda pločica u wc-u, smjeru postavljanja i sl. i proleti vrijeme, pa nastavak slijedi drugom prilikom.

Post je objavljen 12.08.2007. u 21:31 sati.