Veceras su se pravili peksimeti, tipicni bosanski peksimeti (recept mozete pronaci na stranici 424 Bosanskog kuhara od Alije Lakisica (Slani Lokumi)), gdje se na jednom komadicu tijesta primijenila drugacija forma. Uostalom pogledajte i sami:
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Recept:
Za one koji nemaju istu knjigu, jer su se neki vec javili na PP za isti, evo i recepta prekucanog naravno iz knjige:
Slani lokumi se nazivaju jos i peksimetici.
Oko 1/2kg brasna, 1 prasak za pecivo, so, 1 jaje, 1 dcl kiselog mlijeka, ulje za przenje. (Ako nema kiselog mlijeka, moze malo sirceta.)
Izmijesati brasno i prasak za pecivo. U sredinu kupe brasna dodati malo soli, jedno jaje, mlijeko i zamijesiti tijesto uz dodatak vode, tako da ne bude ni tvrdo ni premekano.
Tijesto jos malo natirati ("raditi"), zatim ga razvaljati (oklagijom, valjkom) na debljinu od 5-6 milimetara.
U tavu nasuti dosta ulja da uzavrije. Rezati lokume (peksimetice) duzine 6-8cm i sirine 1,5-2cm, te ih polagati u vrelo ulje i prziti.
Cim "narastu", treba ih prevrtati, a cim porumene, vaditi iz tave na tanjir (u zdjelu). Brzo se peku i treba ih brzo vaditi iz tave da se previse ne upeku.
Post je objavljen 12.08.2007. u 20:57 sati.