Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/chieconestanujeovdje

Marketing

SAMURAJSKI IDEAL - S MAČEM ŽIVJETI ILI OD MAČA UMRIJETI

Samuraji su u starom Japanu isprva bili vojnici na straži u carskoj palači. Od XII stoljeća formiraju se kao posebna vojnička klasa (slično europskom viteštvu). U službi su nasljednih šoguna i visokih plemića knezova- daimyo, te žive na dvoru svojih gospodara.Posebnu važnost i privilegije dobivaju u toku velikih ratova u XV i XVI stoljeću.
Samuraji su nosili dva mača (katane), dugi i kratki, koji su bili zataknuti za široki Obi-pojas. Dugački se mač nosio samo izvan kuće, a kratki uvijek. Za vježbu su se koristili drveni ili babmus mačevi, a za borbe pravi borbeni mačevi. Za njih se kaže da su "duša Samuraja". Oštri i čvrsti, postoje mačevi koji se održavani generacijama ponosnih ratnika preko tisuću godina nalaze u izvrsnom stanju, mačevi čija kvaliteta nikad nije dostignuta.



Nadasve su poštovali kodeks Bushido (jap. Put vojnika) koji propisuje naročita pravila vojničke časti.
Život samuraja određivala je borba. Majstorom mača slovio je samo onaj koji je smrt prihvaćao kao nešto samo po sebi razumljivo i koji je u svakom trenutku svog života bio spreman umrijeti. Ratnici još i dan danas svoj život posvećuju Kendu.
I sad dolazimo do Musashia, koji je za Japance - Kensei - mudrac od mača. U svakoj Kendo biblioteci na prvom mjestu stoji njegova jedinstvena knjiga "Knjiga pet ptrstenova" (Gorin-no-sho) o umjetnosti mačevanja. Bio je podjednako savršen umjetnik, zanatlija i ratnik. Poznate su njegove slike u tušu, bio je majstor umjetnosti pisanja, a imao je i specifičan borilački stil - u svakoj ruci držao je po jedan mač.



Šta još reći...
Moglo bi se puno toga, jer je njegova životna filozofija skromna i čvrsta. Puno puta sam čitala Knjigu pet prstenova i opet joj se vraćam i svaki put otkrijem nešto novo...
Pet prstenova: zemlja, voda, vatra, vjetar, praznina.
Uvijek mi se čini da im dam premalo pažnje, ali postoje bolja mjesta od bloga za njihovo doživljavanje.



Post je objavljen 12.08.2007. u 19:50 sati.