Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rialpower

Marketing

SLATKE HARMONIJE 4 - kvaliteta na HR način

Kada govorimo o kvaliteti hrvatske glazbe, činjenica jest kako imamo neprikosnovenu kvalitetu u pjevačima koji su radili do početka 90ih, no što se dogodilo odtada...?

Zadnji puta smo rekli kako se kvaliteta moderne pop, rock i ine glazbe ocjenjuje na način - ono što je bilo hit nekada, a i danas se rado sluša je kvalitetno. No... Nekada se glazbeni stručnjaci uhvate partiture, melodijske linije, notnog teksta, riječi pjesme, audio snimke, te izvedbe pjesme tada odlučuju što je kvalitetno što ne. Znam kako to izgleda bez veze, ali tako je kako je.

Tako su 1999. se stručnjaci uhvatili tada tek izdanog albuma poznate splitske pjevačice, koju nazivaju Balkoanskom Madonnom i rekli kako je taj album više nego kvalitetan, a naslovna pjesma glasi za najkvalitetniju pjesmu napravljenu u Hrvatskoj od 1990. do danas. Na to se kosa digla polupismenim i poluobrazovanim glazbenim kritičarima, koji mladu damu ne mogu ni utiskanu vidjet, pa su se u svojim recenzijama obrušili svim silama na stručnjake koji su studirali na stranim glazbenim konzeratorijima, a među njima je bilo i onih koji su pohađali Julliard. Mislim kako pogađate o kome se radi. A jeste li pogodili vidjet ćete gledajući spot.

1. SEVERINA - JA SAMO PJEVAM - 2000


Kada se Zlatko Gall, glazbeni kritičar "Slobodne Dalmacije" obrušavao na Severinu samo je rekao, citiram: "Dali su mi u zadatak kritizirati nešto što mi se ne sviđa. Ova cajka ništa ne valja!" Jadničak valjda nije ni svjestan kako je pjesma "Ja samo pjevam" izgrađena na melosu ruskih Roma.

Ma lako je to što se obrušio na Severinu. No, neoprostivo je što se obrušio na Zoricu Kondžu. Kako ovo nije post o glazbenim kritičarima, već o glazbi, tako ćemo Zlatka Galla i ekipu ostaviti sa strane, a više ćemo se pozabaviti glazbom. Odnosno, već spomenutom - nikada okrunjenoj kraljici hrvatskog roka. Nije bilo lako ikoga smjestiti na drugo mjesto najkvalitetnije hrvatske pjesme. No, stručnaci su proučavanjem svih navedenih parametara odlučili kako će to biti baš pjesma "Tako lako" u izvedbi neokrunjene rok kraljice u Hrvata.

2. ZORICA KONDŽA - TAKO LAKO - 2001.


Za sve one koji se pitaju gdje je sniman spot, evo informacija. To je kamenolom Križice kod Dicma nedaleko od Splita.

Kao treća najkvalitetnija pjesma od 1990 do današnjih dana stručnjaci svrtavaju onu od jednog pjevača koji ima ime i prezime (kao i svi mi), a ima nadimak po jednoj vrsti gorila. No, kako pjevač ne bi bio majmun skratili su mu nadimak pa više nije Gibonni, već je Gibo.

3. ZLATAN STIPIŠIĆ GIBONNI (GIBO) feat. PUTOKAZI - LIBAR - 1999.


Kako Splićani ne bi držali sva najvažnija mjesta po kvaliteti pjesama glazbeni stručnjaci su se uhvatili i nekih drugih izvođača i odlučili na četvrto mjesto staviti četiri hrvatske pin up djevojke. Mjade, lijepe, zgodne, sexy i Riječanke. Što više treba reći do li E.N.I. ? A što curama treba do li dečko?

4. E.N.I. - TRAŽI SE DEČKO - 2007.


Vratimo se mi malo do Splita. Džepna Venera hrvatske estrade je prije nekog vremena otpjevala posljednju skladbu najvećeh hitmakera Đorđa Novkovića. Je li poradi Đorđeve prerane smrti ili zbog toga što je pjesma zbilja kvalitetna stručnjaci su je svrstali na peto mjesto najkvalitetnijih pjesama.

5. DANIJELA - NA PO MI SRCE ŽIVI - 2007.


Ovo mi više izgleda kao skupina isjećaka iz filma Shinobi, nego na originalno napravljeni video clip, ali eto...

Za ovu mladu Bjelovarku garant niste čuli, ali sada hoćete. Ona je mlada, lijepa, zgodna i studentica koja studira u Zagrebu. Glazbom se ne bavi često, nije nikada izdala niti jedan nosač zvuka, ali se 2004. našla na Dori i osvojila srca onih već spomenutih polupismenih i poluobrazovanih glazbenih kritičara, ali i cijele glazbene javnosti. Takva snaga glasa, ukomponirana u tekst i melodijsku linniju i još k tome pjevati u živo skoro bez trunke treme. Meni je žao što je snimka na youtubeu tako loša pa se ne može ostaviti dojam. Inače je ova pjesma proglašena i najkvalitetnijom modern pop pjesmom u Hrvata.

6. PETRA KOSALEC - OSTANI - 2004.


A sada za vas malo iznenađenje.... tek toliko ad znate razlikovati stranu kvalitetu od naše
BANANARAMA - MOVE IN MY DIRECTION - 2005.



Post je objavljen 12.08.2007. u 12:56 sati.