Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/harrypotternovosti

Marketing

Hogwarts

Joj, ljudi oprostite mi kaj nisam dugo pisala postove!!!!Evo sam malo o Hogwartsu i domovima!



Škola vještičarenja i čarobnjaštva Hogwarts

Moto Draco dormiens nunquam titillandus (Ne škakljaj zmaja dok spava)
Osnovana: 1000.god.
Vrsta škole: Škola vještičarenja i čarobnjaštva
Ravnatelj/ica: Albus Dumbledore(do HP6)
Minerva McGonagall(HP7) prof. Umbridge(privremeno u HP5)
Mjesto: Škotska,Ujedinjeno Kraljevstvo(ali nije sigurno)
Upisi: Djeca koja imaju magičnu moć upisana su od rođenja
Stalni stanari: Rubeus Hagrid
Firenzo
Sibyll Trelawney
Argus Filch
Hogwartsovi duhovi


Škola vještičarenja i čarobnjaštva Hogwarts imaginarna škola je čarobnjaštva iz serije romana o Harryju Potteru.

Hogwarts je jedina veća škola magije u Velikoj Britaniji, koja čarobnjacima nudi da postanu potpuno obučeni u korištenju magije. Njezin status nije u detalje opisan u romanima o Harryju Potteru, ali zna se da je to zapravo internat koji prima djecu od 11 do 18 godina. Ispiti se pišu na kraju svake godine, a oni na kraju pete i sedme godine najviše utječu na život učenika.

Još se nekoliko magijskih škola spominje u romanima o Harryju Potteru; Beauxbatons, koji je smješten u Francuskoj i Durmstrang, koji se vjerojatno nalazi u sjevernoj ili istočnoj Europi. Ime još jedne škole, Instituta za vještice u Salemu, upućuje na to da se nalazi u sjevernoj Americi. Ipak je važno naglasiti da se o toj organizaciji samo nagađa kao o mogućoj školi, zato što je samo spomenuta na Svjetskom prvenstvu u metloboju u Harryju Potteru i Plamenom Peharu. J.K.Rowling ipak je potvrdila da je to škola magije. Plameni Pehar spominje i još jednu, neimenovanu školu u Brazilu. Magiju je moguće učiti i dopisnim tečajevima, metodom koju koristi barem jedan zaposlenik Hogwartsa.

Na čelu škole je ravnatelj (ili ravnateljica), kojoj pomaže zamjenik (ili zamjenica) ravnatelja. Ravnatelj odgovara školskom odboru koji čini 12 guvernera.


Domovi:

Gryffindor




Godric Gryffindor posebno je cijenio hrabrost. Simbol je njegovog doma lav, a boje su doma zlatna i skrletna. Minerva McGonagall trenutačna je predstojnica doma, a Gotovo Bezglavi Nick domski je duh.

Kako je ovo dom kojem pripada Harry Potter, jedino su njegove prostorije detaljno opisane (iako je u Odaji tajni kratko opisana i Slytherinska društvena prostorija). Domske se prostorije nalaze u jednom od tornjeva u dvorcu čiji se ulaz, koji čuva portret Debele dame, nalazi na sedmom katu. Iza portreta nalazi se velika društvena prostorija s kaminom i dva stubišta koja vode do muških i ženski spavaonica.

Slytherini ne vole (štoviše, mrze) Gryffindore zbog, kako je rekao Phineas Nigellus, besmislenih junaštava u koje se upuštaju.

Neki važniji Gryffindori (za potpuni popis pogledajte popis likova koji se pojavljuju u Harryju Potteru):

Harry Potter
Ron Weasley i ostatak obitelji Weasley (Bill, Charlie, Percy, Fred i George, Ginny, Molly i Arthur)
Hermione Granger
Harači (Sirius Black, Remus Lupin, Peter Pettigrew i James Potter)
Lily (Evans) Potter
Ostali Gryffindori na Harryjevoj godini
Ostali Gryffindori povezani s metlobojem
Colin Creevey
Romilda Vane
Rubeus Hagrid
Minerva McGonagall
Albus Dumbledore

Hufflepuff



Hufflepuff, koji je osnovala Helga Hufflepuff, najviše cijeni marljivost i strpljenje, odanost i prijateljstvo. Simbol je doma jazavac, a boje su doma žuta i crna. Profesorica Pomona Sprout predstojnica je doma, a domski je duh Debeli fratar. Društvena prostorija Hufflepuffa nalazi se u podrumu, blizu kuhinje.

Hufflepuffi su često smatrani "prosječnima" zato što u svoj dom primaju sve, bez obzira na podrijetlo i vještine. Jedan iznadprosječan Hufflepuff bio je Cedric Diggory, koji je osvjetlao obraz svog doma kao kapetan i tragač njegove metlobojske ekipe, a kasnije i kao prvak Hogwartsa na Tromagijskom turniru.

Neki važniji Hufflepuffi (za potpuni popis pogledajte popis likova koji se pojavljuju u Harryju Potteru i manje važne Hufflepuffe):

Cedric Diggory
Pomona Sprout
Hufflepuffi na Harryjevoj godini (Hannah Abbott, Susan Bones, Justin Finch-Fletchley, Ernie Macmillan)
Zacharias Smith
Hepzibah Smith
Matt Modisette

Ravenclaw




Ravenclaw najviše cijeni inteligenciju i znanje. Simbol doma je orao, a boje su doma plava i brončana. Predstojnik doma jest Filius Flitwick, a domski je duh Siva Dama. Ravenclawska društvena prostorija i spavaonice nalaze se u tornju u zapadnom dijelu škole.

Neki važniji Ravenclawi (za potpuni popis pogledajte popis likova koji se pojavljuju u Harryju Potteru i manje važne Ravenclawe):

Cho Chang
Luna Lovegood
Roger Davies
Filius Flitwick
Ravenclawi na Harryjevoj godini (Terry Boot, Michael Corner, Anthony Goldstein, Padma Patil, Lisa Turpin, Mandy Brocklehurst)
Marietta Edgecombe
Penelope Clearwater
Razredbeni klobuk razmišljao je o tome da Hermionu Granger svrsta u Ravenclawe.


Slytherin



Slytherin
Kao i njegov osnivač, dom Slytherina posebno cijeni ambiciju i prepredenost. Simbol doma je zmija, a boje su doma zelena i srebrna. Trenutači je predstojnik doma Horace Slughorn, a domski je duh Krvavi barun. Slytherinska društvena prostorija i spavaonice nalaze se ispod hogwartskog jezera, a do njih se dolazi izgovaranjem lozinke kamenom zidu u tamnici. Slytherinska je društvena prostorija dugačka i niska, i ima kamene podove i okrugle, zelenkaste svjetiljke koje vise sa stropa.

Albus Dumbledore u Odaji tajni rekao je Harryju da je Salazar Slytherin kod učenika najviše cijenio znanje zmijskog jezika, snalažljivost odlučnost i određeno neobaziranje na propise, a sve su to osobine koje posjeduje Harry, ali koje je zapravo stekao sasvim slučajno.

Salazar Slytherin je, za razliku od ostalih osnivača, u školu želio primati samo čistokrvne čarobnjake (ali možda i one miješane krvi). Zbog tog je neslaganja Slytherin napustio dvorac, ali je za sobom ostavio Odaju tajni. U romanima se često spominju zli čarobnjaci koji su bili Slytherini, ali postoje i "dobri" Slytherini (jedan od njih je i Horace Slughron).

Neki važniji Slytherini (za potpuni popis pogledajte popis likova koji se pojavljuju u Harryju Potteru i manje važne Slytherine):

Tom Riddle/Lord Voldemort
Draco Malfoy i ostatak obitelji Malfoy
Obitelj Black (uz iznimku Siriusa Blacka)
Ostali Slytherini na Harryjevoj godini (Vincent Crabbe, Gregory Goyle, Pansy Parkinson, Milicent Bulstrode, Blaise Zabini i Theodore Nott)
Marcus Flint
Bellatrix (Black) Lestrange
Horace Slughorn
Severus Snape

To bi bilo sve!
Hvala vam na onih 52 komentara!
pussa od stele

Post je objavljen 12.08.2007. u 11:13 sati.