Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ehho

Marketing

Mladima kultura na sedmom mjestu

Image and video hosting by TinyPic

Koliko kultura obilježava živote stanovnika naše zemlje, što ona znači i koliko je važna mladima, možemo zaključiti prelistamo li različita izdanja dnevnih i tjednih novina, pogledamo li sadržaje internetskih portala i sl. U medijima su rubrike kulture svedene na »ostatke ostataka«; postale su podređene sadržajima iz »showbiza« pa rijetko nailazimo na dobru kritiku novopostavljene izložbe, izvještaj s koncerta ili otvaranja festivala ...

U studiji provedenoj 1997. godine među nešto manje od tisuću srednjoškolaca foneseni su zanimljivi podaci. Mladi su na sedmo mjesto (od petnaest ponuđenih vrednota) stavili kulturno uzdizanje i studij te zauzeli pozitivan stav i pridali važnost toj vrijednosti. Iako su deklarativno dali veliku podršku kulturi, u rezultatima na pitanje o korištenju slobodnog vremena lako je uočljivo da takvi sadržaji ne spadaju u interesnu zonu adolescenata. Vrlo mali postotak ispitanika posjećuje izložbe (čak 40,4% nikako), nešto više ih odlazi u kazalište i kino, a čini se da biblioteke posjećuju samo zbog posuđivanja obvezne literature.

Današnje mlade sve više privlači druga vrsta umjetnosti, bliže su im glazbena i filmska kultura. Svakodnevno čak 86,8% adolescenata u slobodno vrijeme slušaju glazbu, a veliki ih se broj okuplja i na koncertima popularnih glazbenih skupina. Zasigurno će mnogo uloženog truda u podupiranje i populariziranje kulturnih manifestacija pomoći kako bismo takvu angažiranost proširili i na ostala područja.

Kratki test! Pogledajte sljedeći filmić - to je dio iz Puccinijeve opere! Je li Vam bilo dosadno ili ste uživali? Po tome možete i sami zaključiti je li i vama kultura na sedmom mjestu?! :)





Post je objavljen 06.11.2008. u 18:58 sati.